Extreme drukte bij tankstation in Sneek en seks met een stofzuiger in Leeuwarden. Dit gebeurde er in februari 2022

Beeld: LC

Beeld: LC

De gouden tranen van Suzanne Schulting, storm Eunice zorgt voor veel schade, dringen bij een tankstation in Sneek en openlijke seks met een stofzuiger. Dat en meer in ons maandoverzicht van februari 2022.

6 februari: Miriam Mannak woonde en werkte de laatste zeventien jaar als correspondent in Zuid-Afrika. Op 24 december overleed ze onverwachts , tijdens een bezoek aan haar ouders in Rohel. Vader Gep ging in alle vroegte met haar naar de spoedeisende hulp van Ziekenhuis Tjongerschans in Heerenveen. Een dag later kregen Miriam en haar ouders de vernietigende diagnose te horen: ze had een zeer agressieve hersentumor en kon niet meer behandeld worden.

11 februari: De gouden tranen van Suzanne Schulting kwamen ook binnen in het ouderlijk huis in De Ulesprong, waar moeder Hannie en vader Jan hartstochtelijk met hun olympische kampioensdochter meeleefden . De twee hadden alle mediaverzoeken afgeslagen, ze wilden ongestoord samen thuis vanaf de bank zien of hun Suzanne net als vier jaar geleden weer voor goudkoorts kon zorgen. ,,Hoe mooi zou het geweest zijn, als we nu even een arm om haar heen konden leggen?’’

15 februari: Het slachtoffer van een dodelijke steekpartij in Lemmer is de 51-jarige Wojcieck Dragan. Hij kwam ruim een jaar eerder met zijn partner vanuit Polen naar Lemmer om te werken voor Martho Flexwerk in Emmeloord. De mensen van het uitzendbureau zijn aangeslagen door de dood van Dragan , zegt Hiddo de Bruin, directeur van Martho Flexwerk. ,,Wojcieck was een verschrikkelijk aardige man, hij stond altijd klaar.’’

18 februari: Storm Eunice trok in februari over ons land en werd de zwaarste storm in jaren. Zware windstoten zorgden voor flink wat overlast in de provincie . In Sneek verliep de avond voor de bewoners van 24 appartementen in de wijk Lemmerweg turbulent. Zij moesten worden geëvacueerd nadat een deel van de gevel van een flatgebouw aan de Hein Doekesstraat had losgelaten. In Harlingen liep het water over de kades van de Willemshaven en in de Visserijhaven tot aan de zeekeringen.

20 februari: ,,No ha wy in plak dêr’t wy hinne kinne om Andries te betinken’’, zegt Wietske Veenstra, initiator van de gedenkplek voor Andries Booi (28) uit Boelenslaan. Hij werd in september 2021 door de politie doodgeschoten. Zijn vrienden richtten een monument op nabij de plek waar het drama zich voltrok. ,,Wy wolle der sa foar soargje dat Andries by ús bliuwt en net fierder by ús weigiet’’, zegt Wietske Veenstra uit Drachtstercompagnie namens de hele vriendengroep. ,,Dit betsjut in hiel soad foar ús.’’

21 februari: Het zit erop. Sven Kramer beëindigde zijn imposante schaatsloopbaan buiten de medailles op de massastart . De reis met de grootste Nederlandse schaatser aller tijden begon in Den Haag en eindigde tijdens de Olympische Splen in Peking. Hij moet als schaatser vooral herinnerd worden om zijn tien Europese titels, dertig wereldtitels en zijn vier gouden olympische plakken. De grootste Nederlandse man op schaatsen is uitgeschaatst. Het was een prachtige reis. Niet alleen voor Sven Kramer.

21 februari: Seks met een stofzuiger is niet verboden, maar wel als je dit in alle openbaarheid doet . Het kwam een 62-jarige Leeuwarder op een taakstraf te staan. Buren en mensen die bij hem langs liepen, zagen hem op de bankleuning liggen, seksuele handelingen verrichtend met zijn stofzuiger. ,,Ik kan anders niet klaarkomen’’, lichtte de Leeuwarder toe. Dat lukt alleen dankzij romantiek met het reinigingsapparaat. ,,En ik had een nieuwe. Die wilde ik uitproberen.”

24 februari: Met een sms’je van ,,een militair’’ werd Willem Nammensma (38) uit Lviv iets na vijven gewekt. ‘Willem, it is war.’ Hij liet in de ochtend de stad achter zich. Later op de dag keerde hij terug. ,, Het is een hectische bedoening hier . Dat kan je je voorstellen.’’ Nammensma, uit Sexbierum, woont sinds 2019 met vrouw en kinderen in Lviv, een plaats in het westen van Oekraïne. Vanwege de invasie van Rusland in Oekraïne bracht hij zijn gezin naar Nederland. Zelf keerde hij vanwege zijn werk weer terug naar Lviv.

24 februari: Een kleine opstopping van auto’s op de Touwslagersstraat op bedrijventerrein De Hemmen in Sneek. Joontjes Kreditank staat bekend als de goedkoopste plek om te tanken in Friesland, maar zo druk als eind februari is het er zelden . Auto’s staan in rijen van zes of zeven te wachten op een tankbeurt. De brandstofprijzen stijgen snel omdat Rusland Oekraïne is binnengevallen. ,,Het is hier altijd wel druk, maar het is nu extreem. Iedereen houdt er toch rekening mee.”

26 februari: In Nes (Noardeast-Fryslân) werd in februari een huisje te koop gezet voor een minimumbiedprijs van 50.000 euro . Wie er wilde wonen, moet goed kunnen klussen, want er leek sinds de jaren zestig weinig meer veranderd. Voor interieurliefhebbers is het woninkje uit 1900 aardig om te bekijken. Het toont een inrichting zoals die vroeger heel gebruikelijk was in eenvoudige huizen op het Friese platteland. In de woonkamer zit een bedstedenwand met daaronder een kelder. De schouw is met tegeltjes beplakt.