Klimaatactivisten blokkeren met keten van bomen en mensen de ingang van vliegbasis Leeuwarden | video

Extinction Rebellion blokkeert de ingang van de vliegbasis in Leeuwarden. Beeld | Arodi Buitenwerf

Elf klimaatactivisten van Extinction Rebellion hebben sinds vrijdagochtend half acht de toegang geblokkeerd van de vliegbasis in Leeuwarden. De actievoerders ketenden zich op de weg aan bomen en vormen een menselijke keten. De actie kwam na ongeveer vier uur rond het middaguur ten einde.

,,We proberen de vliegbasis zo lang mogelijk te blokkeren”, zegt actievoerder Dirk Kuiken. ,,We hopen dat het lukt dat het verkeer op de vliegbasis niet meer naar binnen en buiten kan. Dan is het afwachten hoe laat de politie komt.”

Voor en tijdens de internationale vliegoefening Frisian Flag werden eerder al protestacties gevoerd tegen de Leeuwarder vliegbasis. Ze protesteren onder meer tegen de uitstoot van CO2 en stikstof. De blokkade van Extinction Rebellion maakt deel uit van de eerdere acties die worden gecoördineerd door het collectief Vliegop.

‘Geen bommen maar bomen’

De actievoerders willen vrijdag met hun blokkade aandacht vragen voor de effecten van oefeningen zoals Frisian Flag op het klimaat en natuur. Zij stellen dat ‘de uitstoot, vervuiling en het lawaai van de vliegbasis [bijvoorbeeld tijdens Frisian Flag red.] de leefbaarheid voor mensen en dieren ernstig wordt aangetast.’

Daarnaast zegt Extinction Rebellion dat de klimaatdoelen van Defensie niet in lijn zijn met de landelijke afspraken. Ook zijn de actievoerders kritisch op de krijgsmacht vanwege de directe verbondenheid met de wapenindustrie. Dit ‘onderdrukt samenlevingen en ecosystemen’ volgens de groep. De actievoerders zullen daarom in actie blijven komen, schrijven ze in een persbericht.

Nieuws

menu