Explosie bij een drugslab in Haule, Kopen Zonder Kijken eindelijk in Friesland en een kletsnatte Fietselfstedentocht. Dit gebeurde er in juni 2022

Beeld: LC

Een dodelijk slachtoffer bij een explosie bij een drugslab in Haule, een man uit Oudeschoot die de persoonlijke gegevens van circa 250 miljoen mensen op zijn laptop had en een recordaantal uitvallers bij de Fietselfstedentocht. Dat en meer in ons maandoverzicht van juni 2022.

1 juni : Bij een explosie in een drugslab in Haule kwam een persoon om het leven en raakte een 21-jarige man uit Eindhoven zwaargewond. Iets voor tien uur op de dinsdagavond werd de buurt opgeschikt door ,,een harde, doffe knal.’’ Meteen daarop ontwaarden de omwonenden een rookwolk. In het pand werden diverse ketels aangetroffen voor de productie van synthetische drugs.

3 juni : Levens gered, maar misschien een pink kwijt . Een groep volleybalvrienden uit Sneek wist twee Duitse zeilers in grote nood te helpen en te behoeden voor de verdrinkingsdood. ,,Een paar minuten later waren ze dood geweest”, aldus een van de redders. Oscar de Boer uit Sneek raakte bij de reddingsactie bijna zijn pink kwijt.

3 juni : Nederland is er vol van: mooie dorpen. Iedere inwoner vindt vast haar/zijn dorp het mooiste, dus hebben wij de kenners gevraagd naar de absolute toppers. In de top-5 prijkte de naam van Gaastmeer , een dorp met een kleine 300 inwoners in de gemeente Súdwest-Fryslân.

6 juni : De kletsnatte Fietselfstedentocht was volgens de organisatie ‘een van de zwaarste Fietselfstedentochten ooit’. De tocht telde nog nooit zo veel uitvallers als dit jaar. Ruim 1800 deelnemers moesten voortijdig afhaken omdat ze verkleumd waren door de barre weersomstandigheden: regenbuien en harde zuidwesten wind. Mirthe Paul (21) uit Leeuwarden fietste de tocht wél uit, en dat deed bovendien op een tandem. ,,Mensen vroegen of ik iemand was verloren.”

7 juni : Een 35-jarige man die in Oudeschoot woonde, werd door de Noordelijke Fraudekamer van de rechtbank Noord-Nederland veroordeeld tot drie jaar celstraf voor het voorhanden hebben van leads (lijsten met persoonlijke gegevens) en witwassen. De man had lijsten met niet openbare persoonsgegevens op zijn laptop staan en op de mobiele telefoon van zijn toenmalige vriendin stonden ook nog eens 120.000 unieke telefoonnummers. Op de laptop van de man stonden ongeveer 1255 bestanden met in totaal de persoonlijke gegevens van circa 250 miljoen mensen .

12 juni : Een 85-jarige man en een 81-jarige vrouw uit de gemeente Heerenveen kwamen om het leven gekomen door een ongeluk op de Afsluitdijk bij Kornwerderzand . Een 87-jarige man en een 83-jarige vrouw uit de gemeente Midden-Delfland (Zuid-Holland) liepen verwondingen op.

13 juni : Ja, eindelijk. Het succesvolle RTL-programma Kopen Zonder Kijken kwam ook in Friesland. Leeuwarden was aan de beurt. Bonne Ziengs (36) en Michiel Zwiers (37) konden maar geen huis vinden en gooiden het over een andere boeg. Ze waren dolgelukkig na hun deelname en genoten met volle teugen van hun nieuwe woning.

16 juni : Tientallen agenten, handhavers, medewerkers van de douane, de arbeidsinspectie en de NVWA vielen op donderdag 16 juni meerdere panden in de Vlietzone in Leeuwarden binnen in het kader van een grote actie tegen ondermijning. Sinds 2019 ligt de Vlietzone onder een vergrootglas: bewoners pikten de achteruitgang van de wijk niet langer. Door het grote aantal huisjesmelkers, zorgverleners, verwaarloosde panden en drugsoverlast kampte de wijk met grote problemen.

27 juni : De oude bioscoop Cinema aan de Nieuwestad in Leeuwarden werd gekraakt. De kans op een woning voor jongeren? Die is nihil lieten de krakers van de oude Cinema aan de Nieuwestad in Leeuwarden. ,,Leegstand kan echt niet meer.” Eind november vorig jaar 2021 de bioscopen Tivoli en Cinema verkocht. Beide bioscopen waren overbodig door de nieuwe Pathé bioscoop aan het Ruiterskwartier.

29 juni : De werkzaamheden aan de A32 tussen Heerenveen en Grou beginnen in mei en waren in juni nog niet afgerond. Rijkswaterstaat kampte met meerdere tegenslagen, waardoor de werkzaamheden een stuk langer duurder dan gepland. Na jaren van gestuiter werden de hobbels en gaten in de snelweg aangepakt. De werkzaamheden vonden plaats in beide rijrichtingen.

Nieuws

menu