Experts verontrust: stroomvraag in Nederland stijgt 35 procent door waterstofplannen Friesland, Drenthe en Groningen

Koning Willem- Alexander opende vorig jaar de groene waterstoffabriek Hystock van Gasunie in Zuidwending. Hier bekijkt hij een auto die op waterstof rijdt. Foto: Kees van de Veen

Plannen van Groningen, Drenthe en Friesland om groene waterstof te maken, overtreffen de kabinetsambitie royaal. De stroombehoefte en de kosten van die nieuwe fabrieken verontrusten experts, schrijft NRC.

Regionale plannen voor de bouw van fabrieken voor de productie van ‘groene waterstof’ leggen een zeer groot beslag op het landelijke elektriciteitssysteem.

Alleen al de noordelijke provincies willen groene waterstoffabrieken bouwen met een elektriciteitsverbruik dat optelt tot 35 procent van de huidige landelijke stroomvraag. Dat blijkt uit onderzoek van de krant.

Volgens experts zetten de ambities de haalbaarheid en betaalbaarheid van de energietransitie op het spel. De grote vraag naar groene stroom voor de waterstoffabrieken dwingt ertoe om tot 2030 twee keer zoveel windparken op de Noordzee te bouwen als nu voorzien is.

Dat kost vele miljarden euro’s. Maar als de bouw van windparken achterblijft bij de waterstofambities, moeten fossiele elektriciteitscentrales meer draaien en neemt de CO2-uitstoot toe.

Nieuws

menu