Expertisecentrum moet onkunde over bacterie MRSA oplossen

GGD Fryslân en medisch microbiologisch centrum Izore zijn bezig met de oprichting van een expertisecentrum over ziekenhuisbacteriën.

,,Dat plan hebben we opgevat”, verklapte Jolanda Wiersinga, deskundige infectiepreventie van GGD Fryslân, maandagavond tijdens de Medische Publieksacademie over de MRSA-bacterie in ziekenhuis MCL. Een locatie is nog niet bekend. ,,Maar de wens is heel groot.”

Het expertisecentrum is nodig omdat er veel onkunde en onwetendheid is over de MRSA-bacterie, ook in de zorg zelf. Zorgmedewerkers weten lang niet altijd hoe om te gaan met dragers van de resistente bacteriën. MRSA is resistent voor gangbare penicillines en is daarmee een risico voor kwetsbare patiënten in ziekenhuizen. In verpleeghuizen, maar ook in de thuiszorg moeten zorgmedewerkers tegenwoordig ook steeds meer rekening houden met de bacterie. De laatste uitbraak in Friesland was bij een thuiszorgorganisatie, vertelde arts-microbioloog Jan van Zeijl maandagavond. Een medewerkster en familieleden van haar bleken drager van de bacterie.

MRSA komt steeds vaker voor in Nederland. Alleen in augustus waren er al vijf uitbraken, waaronder een grote op de afdeling neonatologie van MCL . Die uitbraak heeft het ziekenhuis een half miljoen euro gekost. Periodiek screenen van patiënten op risicovolle afdelingen, zoals de kinderafdeling, lijkt daarom een kwestie van tijd, herhaalde Van Zeijl. ,,Een simpele kosten-batenanalyse. MRSA-uitbraken gaan steeds vaker voorkomen, wees voorbereid.”

Nieuws

menu