Expert: Friesland ontsnapt niet aan RS-virus

Ouders van baby’s in Friesland, Groningen en Drenthe moeten rekening houden met het RS-virus. De luchtweginfectie heeft in de Randstad en het zuiden van het land al geleid tot volle kinder-ic’s en kinderafdelingen.

FOTO

FOTO ANP

De verwachting is dat het virus ook in het Noorden van het land om zich heen gaat grijpen. ,,Ik hoop het niet, maar ik vrees het wel’’, zegt Hans van Goudoever, hoofd van het Emma Kinderziekenhuis van Amsterdam UMC en woordvoerder namens de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK).

Het RS-virus – wat staat voor respiratoir syncytieel - is de afgelopen twee weken opgerukt van Amsterdam naar de Kop van Noord-Holland. Van Goudoever: ,,Ik denk niet dat de Afsluitdijk het kan tegenhouden’’.

Op dit moment is het in Friese ziekenhuizen nog ‘rustig’ met het aantal RS-patiëntjes, zegt woordvoerder Frits Mostert van Medisch Centrum Leeuwarden. Ook ziekenhuis Nij Smellinghe in Drachten heeft slechts een enkele RS-patiënt gehad. Het Antonius Ziekenhuis in Sneek was niet bereikbaar voor een reactie.

Kinder-ic’s

Friesland heeft geen kinder-ic’s; het Beatrix Kinderziekenhuis in Groningen heeft op dit moment enkele baby’s op de intensive care opgenomen met het virus. In totaal telt Nederland 70 kinder-ic’s, waar nu volgens Van Goudoever RS-patiënten gemiddeld een kwart van de bedden bezetten.

Het is zeer uitzonderlijk dat het virus nu zo om zich heen grijpt. Normaliter verspreidt het RS-virus zich in de wintermaanden. ,,Dan hebben we honderden patiënten’’, stelt Van Goudoever. Maar deze winter had het virus geen kans, omdat er strenge lockdownregels golden vanwege corona. ,,Nu iedereen weer lekker op pad gaat, slaat het virus toe.’’

In Nederland sterven vrijwel nooit kinderen aan RS, zegt de expert. ,,In de zeldzame gevallen dat een kind overlijdt, is er sprake van meer aandoeningen.’’

Uitstel operaties

Vrijwel iedereen krijgt het verkoudheidsvirus vóór het eerste levensjaar en ontwikkelt dan antistoffen. Over het algemeen verloopt RS onschuldig, aldus Van Goudoever. Zo’n 10 procent wordt er ziek van, 1 procent belandt in het ziekenhuis en 0,1 procent op de intensive care. ,,We geven zuurstof en op de ic’s leggen we baby’s aan de beademing. En dan gaat het vanzelf weer over.’’

De onverwachte golf aan besmettingen heeft in veel ziekenhuizen tot gevolg dat operaties bij kinderen weer worden uitgesteld. ,,Heel vervelend, we hadden juist de hoop dat we de achterstanden zouden kunnen gaan wegwerken’’, zegt Van Goudoever.

Ouders kunnen helpen verspreiding van het virus te voorkomen door goed de handen te wassen en hun baby’s bij klachten neusdruppels te geven. ,,Baby’s ademen via de neus, niet via de mond. Maar zodra je ziet dat je kind minder gaat drinken en moeite heeft met ademen, is dat reden om naar de huisarts te gaan.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland