Evenementen afgelast door harde wind: 'Minsken moatte der om tinke'

De weg naar Wyns was zaterdagochtend geblokkeerd door een omgevallen boom. FOTO PRONEWS

Door de harde wind zijn sommige evenementen in Friesland afgelast. Het KNMI heeft code geel afgegeven.

Vrijdag werd al duidelijk dat de kunstmarkt van Balk van zaterdag niet zou doorgaan, ,,in verband met de zeer slechte weersomstandigheden''. Ook de tuigmiddag in Sint Nicolaasga is afgelast.

Het concours Hippique Sneek, met een week lang paardensport, wordt dit jaar voor de 30ste keer georganiseerd. Het programma van zaterdag is komen te vervallen en gaat zondagmiddag om 14:00 uur van start.

Het fierljeppen in Burgum gaat ook niet door. De wedstrijden in de tweede klasse worden dinsdagavond om 19:00 uur ingehaald. De Eelke Scherjon Memorial, de wedstrijd in de eerste klasse, is verschoven naar woensdagavond om 19:00 uur.

Drachten

In Drachten valt wat een mooi evenementenweekend had moeten zijn vrijwel geheel in het water. Vrijdagavond moest de openingsavond van het driedaags festival In de tuin worden afgelast wegens code oranje. Op zaterdag ging Peije Dei niet door en ook het avondprogramma in het Thalenpark is afgelast. Naar verwachting kan de slotavond 'Pop in de tuin' op zondagavond wel doorgang vinden.

Code oranje kwam niet

Het waait in het hele land hard. Aan zee is de wind stormachtig met kans op zware windstoten. Het KNMI heeft code geel afgegeven. Voor vrijdagavond gold zelfs code oranje, maar het voorspelde noodweer bleef nagenoeg uit.

Lees ook: Onweersbuien land uit, noodweer blijft uit

Dat verraste Piet Paulusma niet. De weerman uit Harlingen rept al sinds donderdag over stormachtige wind, maar telkens ging de berichtgeving over onweersbuien. Die moesten zich volgens Paulusma nog ontwikkelen. Eerder in de week kwam het voorspelde noodweer wél uit. Tientallen bomen werden ontworteld door de harde wind en de bliksem sloeg op meerdere plekken in.

Lees ook: Flinke schade door noodweer in Friesland: bomen op graven, daken en auto's

Lees ook: Bliksem slaat in Balk in bij rijdende auto: 'Jo skrikke wol even fan sa'n klap'

,,De buien fan freed moasten harren noch ûntwikkelje boppe Frankryk en België’’, weet Paulusma. ,,Dat wie earder yn de wike net sa, doe wiene se al ûntwikkeld. Boppe Frankryk en België wie freed neat oan ‘e hân, de buien wiene noch net aktivearre. Yn Grinslân en yn it noardeasten fan ús provinsje wie wat tonger, mar fierder foel it ta.’’ Paulusma zegt dat Friesland grotendeels in het centrum van de storing lag en dat de onweersbuien nauwelijks werden geactiveerd.

,,Ik hie sels ek net koade oranje stean, mar hie it fral oer de wyn en it docht no bliken dat de wyn in grutter probleem is. Minsken moatte der sneon om tinke.’’

Op meerdere plekken in Friesland zijn zaterdag al meldingen van stormschade binnengekomen, zegt de meldkamer Noord-Nederland. Dat gebeurde onder meer in Wyns, Joure, Sneek, Workum en Harlingen. In Leeuwarden waaide het hekwerk rondom het nieuwe complex van zorginstelling De Noorderbrug om.

Nieuws

menu