Even niet in de medische molen, maar in alle rust suppen

Mascha Groeneveld kreeg afgelopen zomer de diagnose borstkanker. Voor zichzelf, voor het goede doel en voor en met lotgenoten komt ze peddelend in actie.

Mascha Groeneveld (midden) gaf zondag haar eerste clinic, op de Potmarge in Leeuwarden.

Mascha Groeneveld (midden) gaf zondag haar eerste clinic, op de Potmarge in Leeuwarden. FOTO HOGE NOORDEN/JACOB VAN ESSEN

Het leven van Mascha Groeneveld (48) uit Stiens stond in juli vorig jaar op de kop. Toen de arts haar meedeelde dat ze borstkanker had, kon ze dat niet bevatten. Ze was in haar eentje naar het ziekenhuis gegaan, in de stellige overtuiging dat het knobbeltje in haar borst iets onschuldigs zou zijn.

Toen ze buiten stond, belde ze haar Albertus. ,,Kom deze kant maar op, het is foute boel.” Het was de eerste dag van een rit in een achtbaan. Twee weken na de onheilstijding werd ze geopereerd. Weer veertien dagen later trouwde ze op een zonnige dag in Castricum met Albertus. Zoals gepland.

Er volgden weken met dagelijks bestralingen en ze begon met slikken van anti-hormoonpillen. Chemokuren wilde ze niet. Ze heeft inmiddels lotgenoten leren kennen. ,,De een zit bij de pakken neer, de ander wordt boos en weer een ander komt psychisch in de problemen.”

Zijzelf ondervindt concentratieproblemen. Haar werk als Wmo-consulent bij de gemeente Waadhoeke heeft ze weer opgepakt, zij het mondjesmaat, een paar uur per week. ,,Een gesprek voeren met mensen gaat wel goed, maar waar ik vroeger in korte tijd een verslag kon maken, kost me dat nu drie weken.”

Verwerking

Aan het einde van het afgelopen jaar besloot Groeneveld ter verwerking om een actie op touw te zetten. ,,Ik wilde iets ondernemen voor vrouwen die hetzelfde is overkomen. Van doen gaat een mens zich beter voelen. Anders blijf je nadenken en malen. Ik wel tenminste.” Het duurde nog even voordat een idee uitgroeide tot een plan in uitvoering, maar het is gelukt: suppen (staand peddelen) voor het goede doel.

Zondagochtend verzorgde ze in Leeuwarden op de Potmarge tussen de buien door haar eerste clinic voor andere kankerpatiënten en hun vrienden of familieleden. De komende tijd doet Groeneveld ook Joure, Dokkum, Heeg en opnieuw Leeuwarden aan.

Pink Ribbon

Meedoen kost 20 euro. Na aftrek van onkosten (huur sup-board, reiskosten) blijft 5 euro over. Dat geld gaat naar Pink Ribbon, de organisatie die fondsen werft en aandacht vraagt voor borstkanker. Het aantal clinics dat Groeneveld uiteindelijk geeft, hangt af van haar eigen fysieke gesteldheid en het aantal aanmeldingen dat ze binnenkrijgt op paddleforpinkribbon@hotmail.com .

De groepen bestaan uit maximaal tien personen. Er is altijd een tweede begeleider bij. Deelnemers moeten een zwemdiploma hebben. ,,Ik ben zelf vier jaar geleden met suppen begonnen”, vertelt Groeneveld. ,,Bij de Sup Skool van Tineke Merkus in Leeuwarden heb ik twee zomers lesgegeven aan beginners. Het is een supermooie bezigheid. Als je op het water bent, hoor je alleen de vogels kwetteren en het water kabbelen.”

Rust

,,Je bent even niet bezig met de ziekte”, vervolgt ze. ,,Je geniet. Het geeft zoveel rust. En als je zoals ik en anderen in de medische molen terecht bent gekomen, in een belachelijke wereld, dan heb je meer dan ooit behoefte aan psychische en lichamelijke rust.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Instagram