Europese taalprijs voor Friesland College

Het Friesland College in Leeuwarden aan de Julianalaan. FOTO GOOGLE STREETVIEW

Een door het Friesland College zelf ontwikkeld taalprogramma heeft een Europese onderscheiding gekregen. Het programma wordt internationaal gebruikt.

De prijs, de Comenius Edu Media Siegel 2020, werd donderdag uitgereikt in Berlijn. Vanwege corona vond de uitreiking online plaats. De onderscheidingen worden jaarlijks toegekend door het Duitse Gesellschaft für Pedagogik und Information (GPI).

Initiatiefnemer en bouwer Jan Deutekom van het Friesland College woonde de prijsuitreiking bij in Meppel, waar uitgeverij Boom Beroepsonderwijs is gevestigd. Boom brengt het programma al een aantal jaren op de markt.

Effectiever en sneller een taal leren

Deutekom is blij met de onderscheiding, omdat hij ervan overtuigd is dat de methode leerlingen van allerlei pluimage sneller en effectiever een taal bijbrengt. ,,Ik was docent Nederlands en dat vond ik hartstikke leuk, maar ik vroeg me steeds vaker af wat nu de effectiviteit van mijn lessen was.’’

De eerste lesmethode kwam in 2013 uit en inmiddels zijn er niet alleen modules voor Nederlands, maar ook voor moderne vreemde talen. Het programma wordt gebruikt in Duitsland, Engeland, Frankrijk en Spanje.

Leerlingen werken met de online methode, DigLin MPV geheten, tegelijkertijd aan hun lees-, spreek-, luister- en schrijfvaardigheden. ,,Ze krijgen meteen feedback en daardoor zie je ook dat ze andere leerstrategieën ontwikkelen’’, aldus Deutekom.

Studenten van het Friesland College die een ICT-opleiding volgen worden betrokken bij de continue doorontwikkeling van het programma.

Nieuws

menu