Friesland, Groningen en Drenthe krijgen 330 miljoen euro van de Europese Unie voor vergroening: 'Dat is goed foar ús wurkgelegenheid'

FOTO ANP

De Europese Unie stelt de komende vijf jaar 330 miljoen euro beschikbaar om de economie in Noord-Nederland los te maken van olie en gas.

Friesland, Groningen en Drenthe zijn rijkelijk bedeeld door Brussel want Nederland krijgt in totaal 623 miljoen euro voor het subsidieprogramma Just Transition Fund (JTF). Dit vijf jaar lopende fonds steunt gebieden die economisch nu sterk afhankelijk zijn van fossiele brandstoffen op weg naar een klimaat neutrale toekomst.

Meeste geld Groningen

Volgens gedeputeerde Friso Douwstra (CDA) zal om die reden het merendeel van het geld ook naar Groningen gaan. Daar zal de komende jaren veel werkgelegenheid verdwijnen in de omvangrijke aardgassector. ,,Mar wy binne tige tefreden dat ek Fryslân en Drinte by de regeling oanheakje kinne. Dit sil helpe om it Noarden te fergrienen en dat is goed foar ús wurkgelegenheid en it bedriuwslibben.”

Gebruik duurzame energie

De eerste twee JTF-subsidieregelingen worden naar verwachting in januari opengesteld. Ze zijn bedoeld om het bedrijfsleven en kennisinstellingen te helpen met het uitvoeren van innovaties. Het gaat dan bijvoorbeeld om de productie en het gebruik van duurzame energie en om het omscholen van werknemers.

Nieuws

menu