Euforie op het water: Team Wybe kan los

Team Wybe maakt een proefvaart met de waterfiets. FOTO SIMON BLEEKER

Team Wybe kan aan de slag op de waterfiets. Het stuur zat weliswaar even los, maar na ingrijpen van bouwer Hessel Fekkes was het euvel snel gefikst.

Zaterdag werd de waterfiets officieel te water gelaten en volgend jaar, op 21, 22 en 23 mei, gaat Team Wybe er de Elfstedentocht mee fietsen. De vriendengroep wil op die manier geld verdienen voor kankeronderzoek, net zoals ze in 2019 deed met de Elfstedentocht op een bierfiets.

Team Wybe werd opgericht ter nagedachtenis aan Wybe Leenstra uit Koudum die in 2014 op 37-jarige leeftijd aan een hersentumor overleed. De afgelopen jaren fietste de groep in totaal meer dan een ton bij elkaar.

Lees ook PREMIUM | Na de bierfiets fietst Team Wybe op een zelfgemaakte waterfiets de Elfstedentocht: ‘Dit wurdt noch moaier, ik bin der wis fan’

Sfeer van Sterke Yerke

En het nieuwste avontuur wordt een water-avontuur. Langzaam schoof het 6,5 meter lange en ruim 3 meter gevaarte zaterdag door de Nije Feart met voorop kapitein Hylke Zijlstra die het geheel met vaste hand bestuurde.

De tocht van volgend jaar moet een heldentocht worden, hoopt de groep. Een beetje in de sfeer van de Sterke Yerke, het vlot waarop Friese jongens dik 45 jaar geleden de wereldzeeën bevoeren.

In veertig uur willen ze finishen.

Nieuws

menu