'Etappe grote wielerronde zet Friesland wereldwijd op de kaart'

Jongeren die sporthelden aan het werk zien, zullen zelf meer gaan bewegen. Alleen al daarom zou de komst van een groot wielerevenement naar Friesland de moeite waard zijn.

Een voorkeur voor een ronde zegt De Rouwe niet te hebben. ,,De Tour de France spreekt tot de verbeelding. Daar hebben we ook contacten mee. Maar de Vuelta en de Giro d’Italia zijn niet te versmaden. Alle drie rondes bieden een pico bello podium voor de provincie.”

Een voorkeur voor een ronde zegt De Rouwe niet te hebben. ,,De Tour de France spreekt tot de verbeelding. Daar hebben we ook contacten mee. Maar de Vuelta en de Giro d’Italia zijn niet te versmaden. Alle drie rondes bieden een pico bello podium voor de provincie.” FOTO ANP

Dat betoogde sportmarketeer Chris Woerts woensdag. Hij sprak met leden van Provinciale Staten, die naar verwachting in juni debatteren over het voorgenomen sportbeleid van de provincie voor de komende vier jaar. ,,Jonge mensen associëren zich graag met topsporters, met iconen”, zei hij. ,,Zonder topsport is er geen breedtesport.”

Topsportevenementen

Een van de doelen van het provinciebestuur is om internationale topsportevenementen te organiseren in Friesland, waaronder een etappe van een grote wielerronde. Over dat laatste had gedeputeerde Sander de Rouwe het al in het najaar van 2015. Nu, bijna zes jaar later, is het vuur bij hem nog niet gedoofd. ,,Onze Friese uitnodiging staat, we zijn ergens in de komende jaren graag gastheer. We zijn er klaar voor.”

Een voorkeur voor een ronde zegt De Rouwe niet te hebben. ,,De Tour de France spreekt tot de verbeelding. Daar hebben we ook contacten mee. Maar de Vuelta en de Giro d’Italia zijn niet te versmaden. Alle drie rondes bieden een pico bello podium voor de provincie.”

Wereldwijd op de kaart

Volgens Woerts kan een miljoeneninvestering in een grote wielerronde altijd uit. De provincie wordt ,,wereldwijd op de kaart gezet”, stelt hij. Horeca en de toeristische sector profiteren. ,,Geld mag nooit een belemmering zijn om ambities waar te maken.” Hij verwees onder meer naar de Tourstart in Rotterdam, in 2010. ,,Daar waren ze heel tevreden.”

Een topsportevenement zorgt volgens Woerts voor sociale cohesie. Scholen en verenigingen kunnen rond zo’n spektakel programma’s bedenken die met sport en bewegen te maken hebben, zei hij. ,,Er moet ook altijd maatschappelijke relevantie zijn, wil je dit soort dingen in gang zetten.”

Team FRL

Ook Anne Jochum de Vries van Sport Fryslân ging in gesprek met de Statenleden. Hij stelde vast dat Friezen in coronatijd veel minder zijn gaan bewegen. Onder meer de komst van een Team FRL, waarin beweegcoaches de krachten bundelen om de vitaliteit in de provincie te verhogen, moet de trend keren. Bekende Friese sporters kunnen daarbij een grote rol spelen.

De Vries wees ook op het belang van het verenigingsleven, dat al zo lang platligt. ,,Ferieningen moatst brûke om minsken aktiver te krijen en wer mei elkoar te ferbinen.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Wielrennen
Sportevenementen