Estafettetocht door het hele land vraagt aandacht voor energiestofwisselingsziekten

Het stokje is al onderweg naar Friesland, hier wordt het overgedragen in Doetinchem. FOTO FACEBOOK MITO ESTAFETTE

Om mensen die te maken hebben met een energiestofwisselingsziekte met elkaar te verbinden wordt er van 5 tot en met 19 september een estafette georganiseerd. De tocht wordt georganiseerd door stichting Energy4All, een stichting die het medicijnonderzoek in Nijmegen ondersteunt.

De MITO Estafette - een andere naam voor een energiestofwisselingsziekte is mitochondriële ziekte - is een initiatief van Paulien Vogelzang uit Leeuwarden, die zelf zo’n ziekte heeft. De estafette volgt een route van ruim 1000 kilometer langs 40 punten in Nederland, hier wonen patiënten of gezinnen die te maken hebben (gehad) met de ziekten.

De tocht is zaterdag gestart in Limburg en Brabant en eindigt in Nijmegen, waar gewerkt wordt aan een medicijn voor de ziekten. Hardlopend, fietsend, op de e-bike of de scootmobiel brengen mensen het stokje naar het volgende punt op de route.

Zaterdagmiddag komt het stokje aan in Sint Nicolaasga, waar de 29-jarige Wietske woont. Haar broer Albert brengt samen met een team anderen het stokje hardlopend verder naar de 14-jarige Benthe in Oudehaske en vervolgens naar de 5-jarige Jaldert in Heerenveen.

Na een kleine rustpauze stapt hij op de fiets om het stokje naar Paulien in Leeuwarden te brengen. Zij stapt daarna in haar scootmobiel en brengt het stokje naar Stiens, samen met haar vader die haar hardlopend begeleidt en haar neefje van 6 jaar die meefietst. Haar zwager Jos gaat daarna met het stokje naar de 15-jarige Sjanee en moeder Pim in Ferwert en naar de Afsluitdijk, waar het stokje de weg vervolgt naar Noord-Holland.

De gehele route is op de website van de stichting te vinden.

Nieuws

menu