Ergernis over de lange wachttijden voor een coronatest in Friesland: 'Dagen wachten kan toch niet de bedoeling zijn?'

De testlocatie van de GGD aan de Brandemeer in Leeuwarden. Foto: Hoge Noorden/Jacob van Essen

De ergernis over aanhoudende wachttijden voor het verkrijgen van een coronatest neemt toe. Het lukt GGD Fryslân niet de toenemende vraag bij te benen.

Premier Mark Rutte en de rijksoverheid hameren er voortdurend op dat mensen met milde verkoudheidsklachten thuis moeten blijven en zich moeten laten testen. Hoogleraar Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg en andere deskundigen in het Outbreak Management Team prenten de noodzaak in van een snelle afspraak en een snelle uitslag. Dat zou binnen 24 uur moeten, wil je het draagvlak om je gauw te laten testen hoog houden, vindt Kuipers.

Drie of vier dagen wachten

Toch lopen de wachttijden voor het verkrijgen van een test en de uitslag in Friesland al twee weken op tot 72 of zelfs 96 uur. Meerdere mensen melden moeite te hebben een afspraak te maken. Jan Laven uit Zeewolde probeerde bijvoorbeeld een test te regelen voor een Eritrese vluchtelinge uit Leeuwarden met hevige verkoudheid. Eerst mislukte het online een afspraak te maken, vervolgens telefonisch. ,,Er zou geen testlocatie in de buurt zijn, de suggestie was om naar de huisarts te gaan. Pas na hevig aandringen kwam er na lang zoeken toch een mogelijkheid, op een vrijdagmiddag twee dagen later. Zo haakt deze doelgroep af voor een coronatest.”

Een bezorgde burger (naam bekend op de redactie) mailt ,,dat het toch nooit de bedoeling van het kabinet kan zijn dat je dagen moet wachten als je getest wil worden”. ,,Als je dan vraagt desnoods in Groningen getest te worden, dan is de wachttijd nog langer.” Ook op sociale media wordt geklaagd. ,,Voelt wat ontmoedigend, terwijl zorgvuldigheid bij klachten van groot belang is”, twittert bijvoorbeeld de Leeuwardense oud-wethouder Thea Koster.

Steeds bijschakelen

Woordvoerder Marcel de Jong van GGD Fryslân ziet zelf ook niets liever dan dat mensen zo snel mogelijk getest kunnen worden. ,,We doen ons best, maar we hebben tijd nodig om genoeg testers te vinden. Twee weken achter elkaar is de vraag met 30 procent toegenomen, dan moet je steeds bijschakelen en lopen de wachttijden meer op dan voorzien”, reageert De Jong. Zo is vorige week het record aantal van ruim 4200 tests uitgevoerd door GGD Fryslân.

De Jong geeft aan dat het voor kinderen in het voortgezet onderwijs misschien ook niet nodig is zich bij elke snottebel meteen te laten testen. ,,Je kan ook eerst de huisarts of de GGD bellen voor advies.” De zegsman roept verder mensen zonder klachten op bij de testlocaties weg te blijven. ,,Uit het testgedrag moet solidariteit spreken. Pas als je overtuigd bent van milde klachten, dán laat je je testen.”

Lees ook | Scholen bezorgd om onderbezetting door coronawachttijd: ‘Verkouden docent moest drie dagen thuis wachten op coronatest, hoe moet dat straks in het griepseizoen?’

Nieuws

Meest gelezen

menu