Erfelijke hartspierziekte PLN plaagt Ameland. 'Op een eiland ben je al gauw familie van elkaar'

Een mutatie in het PLN-gen plaagt hele families op Ameland. De erfelijke hartspierziekte waart vooral rond in het noorden van Nederland. ,,Bij ons op Ameland weten we daar steeds meer van”, zegt Margreet Westerhof (58), één van de eersten bij wie het gen in 2010 is vastgesteld.

Margreet Westerhof op de Kaapsduun, dichtbij haar appartement op Ameland. ,,Mijn wereld wordt almaar kleiner, ik hou weinig energie over om iets te ondernemen. Daarom ben ik graag terug op Ameland, de plek van mijn jeugd."

Margreet Westerhof op de Kaapsduun, dichtbij haar appartement op Ameland. ,,Mijn wereld wordt almaar kleiner, ik hou weinig energie over om iets te ondernemen. Daarom ben ik graag terug op Ameland, de plek van mijn jeugd." FOTO JAN SPOELSTRA

,,Als ik in Nes over het kerkhof van de katholieke kerk loop, komen de verhalen van mensen die vroeger plotseling zijn overleden op. Nu denk ik: oh, iemand uit die familie en die familie. Die passen precies in mijn stamboomonderzoek. Nu zie je: het kunnen PLN-dragers zijn geweest.”

Nieuws

menu