'Er is een zeer kleine kans dat een familie wolven zich in Friesland vestigt'

FOTO ANP

Meldingen van losse wolven op doorreis zijn er genoeg, maar de kans dat er zich een hele familie in Friesland vestigt, is zeer klein, zegt expert Hugh Jansman.

,,Wolvenroedels hebben veel ruimte nodig, met rust- en dekkingsmogelijkheden. Ze blijven het liefst op afstand van menselijke drukte’’, aldus de ecoloog van Alterra. ,,De Veluwe heeft voor vestiging van de wolf veruit de beste papieren. Daar zou het hier wel eens bij kunnen blijven.’’

Jansman trok maandag met een actuele lezing over de wolf een vol auditorium in hogeschool Van Hall Larenstein. Het dier is in gezinsverband een geduchte jager, die het vooral op wilde hoefdieren heeft gemunt.

Het menu van Duitse roedels bestaat voor bijna 90 procent uit hertensoorten en wild zwijn. Schapen en geiten maken nog geen 2 procent van hun voedsel uit. De grootte van de prooi varieert, naargelang de omvang van de roedel, van een haas tot een eland.

Amerikaans onderzoek wijst uit dat de wolvenstand in grote natuurgebieden wordt bepaald door het voedselaanbod en ziekten. ,,Bij introductie in het Yellowstone Park klom de populatie door de overmaat aan hoefdieren in acht jaar van 20 naar 180. Toen het laaghangend fruit op was, zakte het aantal roedels in tien jaar weer in. De ziekte van Carré en schurft eisen ook hun tol.’’

De belangrijkste doodsoorzaak van wolven in de wildernis is overigens een beet van een soortgenoot. Bij echte vestiging in dichtbevolkte landen als Nederland en Denemarken zullen het snelverkeer en illegaal afschot de grootste vijanden van de wolf blijken te zijn, voorspelt Jansman. ,,Er zijn hier wilde prooidieren te over, maar de mensen- en wegendichtheid zal een rem blijken te zijn.’’

6 Friese meldingen

Wolven die van hun roedel zijn weggelopen, moeten solo hun kostje bijeenscharrelen. Onderweg in Nederland valt de keus dan vaak op reeën, maar ook wel op hazen, schapen en geiten.

Sinds 2015 zijn er 51 schademeldingen van veehouders erkend als wolvenvraat aan schapen, waarvan 6 meldingen uit Friesland. Dat was werk van uit Duitsland afkomstige eenlingen. Dit beeld maakt de veehouderij en jagers ongerust.

Volgens Jansman zit daar koudwatervrees bij. Veeschade wordt vergoed.

Jagers zullen geen concurrentie van wolven hebben, voorspelt hij. ,,Ze vangen voornamelijk zwakke en oude prooidieren die zich al niet meer voortplanten.’’

GW998f

De twee wolven die dit voorjaar in Friesland aan de weg timmerden, zijn al lang weer weg. Vrouwtje GW998f huist nu op de Veluwe, terwijl mannetje GW979m , die Driezum en Rinsumageast aandeed, in de Belgische Kempen vertoeft. Hij is daar samen met Naya gezien, een wijfje dat vorig jaar in Drenthe was.

Nieuws

menu