'Er is behoefte aan een kritische dichter in Leeuwarden'

Jamila Faber. FOTO JACOB VAN ESSEN/HOGE NOORDEN

De gemeente Leeuwarden moet het dit jaar stellen zonder Stadskunstenaar. Die komt er volgend jaar pas weer. De Stichting Poëzietableaus in Leeuwarden betreurt dat.

De stichting – verantwoordelijk voor het beheer en de uitbreiding van de poëzieroute in Leeuwarden – heeft er bij het college van Leeuwarden op aangedrongen om weer een Stadsdichter aan te stellen. ,,De stad verdient een dichter nu Leeuwarden zich kandideert als City of Literature’’, zegt voorzitter Peter van Dijk van de stichting.

En net zoals Eeltsje Hettinga de Friezen als Dichter fan Fryslân een poëtische spiegel voorhoudt, heeft Leeuwarden iemand nodig die op een creatieve, ludieke of kritische wijze de ‘polsslag’ van de inwoners voelt en belicht, aldus Van Dijk. ,,Bovendien, iedere zichzelf respecterende stad of dorp heeft er een.’’

Actualiteit

Leeuwarden had in 2017 en 2018 voor het eerst een Stadskunstenaar. Die heeft zich, concludeert Van Dijk, met veel meer culturele uitingen dan taal alleen bezig gehouden. ,,Een Stadsdichter kan snel op de actualiteit inspelen. We hebben dat wel een beetje gemist de afgelopen jaren.’’

Tot dit jaar was Jamila Faber aangesteld als Stadskunstenaar. Ze heeft verschillende projecten gedaan, waaronder het schrijven van poëzie met stoepkrijt op straten in Leeuwarden. Toch constateert de stichting ,,dat de poëzie erbij in is geschoten’’.

Lees ook: Jamila Faber blikt terug op twee jaar stadskunstenaarschap

Leeuwarden heeft na een evaluatie besloten geen Stadsdichter aan te stellen. De gemeente meent dat Stadskunstenaar Faber alle inwoners van de gemeente op een laagdrempelige en toegankelijke wijze in aanraking heeft laten komen met cultuur. Dat beleid wordt voortgezet.

Volgend jaar, als de Legacy van LF2018 vorm heeft gekregen, wordt weer een Stadskunstenaar voor twee jaar benoemd. Die krijgt in ieder geval de opdracht een tentoonstelling, activiteit en productie te ontwikkelen met het thema meertaligheid.

Nieuws

Meest gelezen