Er gaan minder Friese trekkers naar Den Haag voor boerenprotest

In Makkum vertrokken dinsdagavond vier trekkers bij boer Sjoerd Rolsma richting Den Haag. FOTO CATRINUS VAN DER VEEN

In aparte konvooien zijn vannacht twee troepen boeren per trekker naar Den Haag afgereisd om aan een manifestatie tegen het kabinetsbeleid mee te doen.

Sjoerd Rolsma uit Makkum vertrok dinsdagavond met drie geestverwanten al om kwart over tien. De politie duldt naar eigen zeggen geen trekkers op autowegen en snelwegen, zodat de trekkerrijders hun doel langs binnen- en parallelwegen moeten zien te bereiken. Bij het tankstation De Vonken bij Terwispel stonden agenten klaar voor het geval die waarschuwing werd overtreden. In Drenthe bonjourde de politie al trekkers van wegen voor snelverkeer.

Voor de Makkumers gold Bant in de Noordoostpolder als eerste verzamelpunt, gecoördineerd door het Farmers Defence Force. Ook een colonne uit de Zuidoosthoek zou zich daar om 1 uur vannacht melden. Van daaruit hadden ze nog 192 kilometer voor de boeg.

Diverse verzamelplekken

Andere zwermpjes trekkers waren dinsdagavond laat uit diverse plaatsen onderweg naar een verzamelplaats in Heerenveen. Zij proberen daarna ook via Flevoland en de agglomeratie Amsterdam tijdig in de residentie aan te komen.

De animo voor de nieuwe protestmeeting is in Friesland kleiner dan bij de eerste oploop van half oktober. Afstand en reisduur spelen een rol, maar er zijn ook meningsverschillen over de timing van de bijeenkomst van vandaag.

Een Landbouw Collectief is in onderhandeling met het kabinet over stikstofmaatregelen. Sommige boeren verwachten daar niks van, anderen willen het overleg een kans geven. Standsorganisatie LTO doet vandaag niet mee, maar sommige leden doen dat wel.

Volg ook ons liveblog over het boerenprotest in Den Haag.

Nieuws

menu