Enorme drukte bij Dokterswacht Friesland: meer dan 1000 telefoontjes op een dag, lang niet allemaal met spoedvragen

Opening van de huisartsenpost bij Nij Smellinghe begin 2011. FOTO HOGENOORDEN/ JACOB VAN ESSSEN.

Het is druk bij Dokterswacht Friesland, heel druk. Afgelopen zaterdag kwamen er bijvoorbeeld meer dan 1000 telefoontjes binnen, reden voor de Dokterswacht om een oproep te doen: neem alleen contact op met spoedvragen die niet kunnen wachten tot de volgende werkdag.

Bij de Dokterswacht kunnen mensen ‘s avonds, in de nacht en in het weekend terecht voor spoedzorg, als de eigen huisartsenpraktijk gesloten is. De Dokterswacht krijgt nu het idee dat er steeds vaker gebeld wordt met klachten die kunnen wachten tot de huisarts weer beschikbaar is. Zo wordt er bijvoorbeeld gebeld door mensen die vergeten zijn hun herhaalmedicatie op tijd te bestellen.

Sinds de coronapandemie zijn de gesprekstijden bovendien langer geworden, omdat er extra vragen gesteld moeten worden om corona uit te sluiten. Patiënten bij wie het vermoeden bestaat dat ze corona hebben moeten namelijk naar een ander spreekuur.

Door die langere en vele telefoontjes liep de wachttijd afgelopen zaterdag bijvoorbeeld op tot gemiddeld 17 minuten, dat is het dubbele van een gemiddelde zaterdag voor de coronapandemie. Vooral tussen 09:00 en 17:00 uur is het druk, dan loopt de wachttijd volgens de Dokterswacht op tot een half uur tot een uur.

Als mensen toch twijfelen of het spoed is of dat hun klacht kan wachten, kunnen ze kijken op de website thuisarts.nl , aldus de Dokterswacht.

Nieuws

menu