Enkele operatiekamers MCL dicht vanwege covid-zorg; zorgelijke situatie in Groningse en Drentse ziekenhuizen

De hoofdingang van het MCL. FOTO ANTON KAPPERS

De reguliere zorg in de negen noordelijke ziekenhuizen wordt verder afgeschaald. Dit is nodig om ruimte te scheppen voor de zorg voor Covid-patiënten.

De situatie in de ziekenhuizen moet op dit moment als zorgelijk worden getypeerd, meldt het Acute Zorgnetwerk Noord-Nederland. Dit betreft vooral de situatie in Groningen en Drenthe en minder in Friesland.

Het opschalen van capaciteit voor Covid-patiënten is een landelijke opdracht. Regionaal worden meer patiënten verwacht nu het aantal besmettingen in het Noorden ten opzichte van vorige week met zo’n 40 procent is toegenomen.

Het afschalen houdt in dat geplande zorg uitgesteld kan worden. Er wordt volgens de ziekenhuizen alles aan gedaan om de kritieke niet-uitstelbare zorg door te laten gaan. De ziekenhuizen hopen de doorstroming van herstellende patiënten naar de thuis- en verpleegzorg te versnellen. In Groningen stokt dit proces. In Friesland is dit niet aan de orde, meldt crisiscoördinator Marjan Tijtsma van MCL. Het coronacentrum in Heerenveen vangt deze patiënten op.

MCL kan acute zorg nog altijd leveren. Tot voor kort was één van de zestien operatiekamers gesloten, omdat het personeel nodig was voor Covid-zorg. Vanwege de verdere afschaling gaan nog enkele operatiekamers dicht.

Nieuws

menu