Emeritus hoogleraar laakt financieel onderzoek naar Aventura

Het Servotel in Drachten, waar mensen met een psychische of verstandelijke beperking een vorm van beschermd of begeleid wonen krijgen van Aventura. FOTO LC

Het financiële onderzoek dat de gemeente Smallingerland naar de Drachtster zorgaanbieder Aventura heeft laten uitvoeren is zwaar onvoldoende. Dat stelt deskundige Harrie Verbon zondagavond in een radio-uitzending van Reporter.

Volgens de emeritus hoogleraar openbare financiën zou er onderzoek worden gedaan naar de geldstromen tussen Zorggroep Aventura en andere BV’s van dezelfde eigenaar. ,,Dat onderzoek heb ik totaal niet kunnen vinden. Onderzoek naar rechtmatigheid is in feite totaal niet gedaan”, concludeert Verbon, lid van twee rekenkamers in Noord-Brabant. Dit deel van het onderzoek geeft hij het cijfer 1.

Smallingerland gaf opdracht tot vier onderzoeken naar Aventura, nadat een jaar geleden Reporter samen met de Leeuwarder Courant aan het licht bracht dat er al jaren tal van klachten zijn over het zorgbedrijf dat beschermd en begeleid wonen aanbiedt aan kwetsbare mensen. Er waren signalen van weglekkend publiek zorggeld en zorg van onvoldoende kwaliteit.

Slechts één A4-tje van het beknopte rapport gaat over de geldstromen

Burgemeester en wethouders van Smallingerland stelden dertien onderzoeksvragen op. Die vragen en antwoorden keren helemaal niet terug in de beknopte rapportage van zestien kantjes, waarvan slechts één A4-tje over de geldstromen gaat. De gemeenteraad is daar al over gevallen en regelde anderhalve week geleden via een motie dat de vragen alsnog in een uitgebreidere rapportage worden beantwoord.

,,Dit lijkt meer een sprookjesboek, niet een onderzoeksrapport”, merkt CDA-raadslid Hans Doddema in de uitzending op. Hij constateert dat er nog altijd geen zicht is op de geldstromen tussen de verschillende BV’s van Aventura. ,,Een BV die personeel levert aan Aventura, met dezelfde directeuren. Een BV die zich voornamelijk bezighoudt met onroerend goed. Dat beeld wordt op geen enkele manier belicht.”

Toenmalig wethouder Piet de Ruiter (GroenLinks) was er een jaar geleden tegenover de media nog van overtuigd dat Aventura de zorg leverde die er verwacht mocht worden. ,Bestuurlijk kregen we de indruk: er is niks aan de hand. Maar eígenlijk weet je als bestuurder niet de dingen die je zou willen weten”, zo blikt hij nu terug in het KRO-NCRV-programma.

'We betalen, maar eigenlijk weten we niet of de cliënt genezen is'

Toen De Ruiter - sinds begin juli door een politieke crisis geen wethouder meer - eens een compleet traject van een cliënt naliep, dacht hij: ,,Dit kan niet waar zijn. We betalen, maar eigenlijk weten we niet of de cliënt genezen is, hersteld of de juiste zorg gekregen heeft.”

Tegenover de raad erkende De Ruiter destijds al snel dat hij als bestuurder te weinig zicht heeft op het reilen en zeilen bij de zorgaanbieders. Hij maakt zich daar nu zorgen over. ,,Er is teveel ruimte voor cowboys in de zorg. We hadden eerst de huishoudelijke hulp, wat een verdienmodel geworden is. Beschermd wonen lijkt ook richting een verdienmodel te gaan.”

Reporter Radio, zondag 6 september 19.00, Radio1

Nieuws

menu