Embrace gaat meer muziek in de zorg introduceren

Op meer plekken in de zorg kunnen musici een rol betekenen, als het aan Embrace Nederland ligt. FOTO BOB DE BOER

De stichting Embrace Nederland krijgt een half miljoen euro subsidie uit het Fonds Cultuurparticipatie. De Harlinger stichting kan hiermee 3,5 jaar lang op grotere schaal muziek inzetten in de zorg.

,,Dit is een erkenning voor wat wij doen”, reageert directeur Margot Hoiting. De vijf jaar oude stichting komt voort uit het Friese klassieke muziekfestival CityProms en heeft het gebruiken van muziek in de zorg als missie.

De stichting verzorgt met behulp van twintig aan het conservatorium afgestudeerde musici muziek in verpleeghuizen voor mensen met dementie en gaat deze werkwijze vanaf september ook inzetten in de palliatieve zorg. Musici kunnen aan het conservatorium in Groningen de module Music and healthcare volgen.

Buddy's

Bij Embrace Nederland werken de professionele musici als buddy’s voor kwetsbare mensen. Andere nieuwe doelgroepen zijn mensen met niet-aangeboren hersenletsel, mensen met een ernstige meervoudige beperking en mensen die door omstandigheden nog te vaak aan de zijlijn van de samenleving staan.

Zorgbelang Fryslân gaat meewerken aan het valideren van de werkwijze, door rapporten en ervaringsverhalen te schrijven en data te verzamelen over de heilzame werking van muziek op verschillende groepen patiënten, kondigt Hoiting aan. Hiervoor is de subsidie Zorg voor Cultuurparticipatie mede bedoeld, blijkt uit de beschikking.

Navolging

Hoiting hoopt dat de initiatieven in Friesland landelijk navolging krijgen. In Tilburg en Rotterdam is dat op kleine schaal al het geval, stipt ze aan.

,,We zijn er nog niet. We hebben nog een half miljoen euro co-financiering nodig. Maar we kunnen de komende vier jaar zeker vooruit. Door corona heeft het bij ons ook stil gelegen, vanaf september start alles weer op.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland