Elke avond vier agenten in touw in centrum Drachten tegen 'intimiderende' jongeren

In het centrum van Drachten is veel overlast van jongeren. FOTO LC/ ARODI BUITENWERF

De politie zet momenteel elke avond vier agenten in om de overlast van jongeren in het centrum van Drachten tegen te gaan.
Lees meer over
Smallingerland

Die agenten zijn deels in uniform, deels in burger. Daarnaast wordt al een paar weken gewerkt aan het in kaart brengen van de problemen en om welke jeugd(groepen) het precies gaat. Eind deze week heeft de politie een plan van aanpak klaarliggen, zei burgemeester Jan Rijpstra dinsdagvond tegen de gemeenteraad.

De politie heeft al meerdere jongeren aangehouden. Afgelopen weekeinde werd nog een 18-jarige Drachtster opgepakt toen hij een fiets in brand stak. Ook wordt er veel vuurwerk afgestoken.

‘Bijna dagelijks vuurwerk’

Rijpstra erkent het probleem, zei hij in antwoord op vragen van de PvdA over de kwestie. ,,Ik woon zelf in het centrum, dat vuurwerk is bijna dagelijks te horen.” Het gedrag van de jongeren werkt intimiderend op voorbijgangers, zegt hij. ,,Al is het voor een groot deel ook baldadigheid.”

Naast de agenten op straat surveilleert de politie ook met auto en motoren door het centrum. Jongeren die worden opgepakt, worden op het gemeentehuis op het matje geroepen om tekst en uitleg te geven. Burgemeester Rijpstra antwoorde FNP’er Durk Oosterhof dat hij ,,niet het gevoel heeft dat het ons door de vingers glijdt, maar er kan meer worden gedaan en steviger worden opgestreden.”

Volgens signalen die de raad krijgt, wordt er in de omgeving van de brede scholen De Wiken en De Drait ook door jongeren gehandeld in drugs. De politie is daar mee bezig, aldus Rijpstra, maar het kost tijd om hier tot actie over te gaan. ,,Het is belangrijk dat burgers dit blijven melden.”

‘Aangifte doen ontmoedigd’

Smallingerlands Belang twijfelt of dat laatste wel goed gaat. ,,Wij krijgen ook signalen dat het soms ontmoedigd wordt”, zei fractielid Johanna Mast. ,,Een vrouw van wie de 15-jarige zoon in elkaar geslagen is door een groep jongeren, wilde aangifte doen bij de politie. Maar ze kreeg eigenlijk het advies om dat maar niet te doen, omdat het misschien nog meer problemen zou opleveren.”

Dat mag niet zo gaan, zei een geschrokken Rijpstra. Hij zal navraag doen bij de politie.

Als het nodig is, kan de burgemeester een gebieds- of samenscholingsverbod afroepen in het centrum. Ook cameratoezicht is wat hem betreft mogelijk, ,,daar waar het effect heeft.”

Gesprek met de raad

Rijpstra vroeg dinsdag ook om een breder gesprek met de gemeenteraad, ook samen met de wethouder jeugdzaken. ,,Om van gedachten te wisselen: wat moeten we doen? En staat we in de gemeente wel goed genoeg in contact met onze jongeren?”

Nieuws

menu