Elfwegentocht: twee weken lang geen druppel brandstof verbruiken

De nieuwe Tesla met vleugeldeuren trok de aandacht. FOTO LC/ARODI BUITENWERF

In het kader van Leeuwarden 2018 zou er volgend jaar twee weken lang geen druppel benzine of diesel op de Friese wegen moeten worden verbruikt.

Alleen de politie en de hulpdiensten mogen tussen 1 en 15 juli ouderwets blijven tanken. Dat is de ambitieuze inzet van Elfwegentocht. Het sociaal-culturele evenement werd donderdag feestelijk aangekondigd op het Oldehoofsterkerkhof.

Bekijk de video hier of hieronder.

De Elfwegentocht wordt in de markt gezet als ,,oproep van Friese jongeren’’, die oudere generaties vragen om de wereld mooi en leefbaar achter te laten. ,,Papa en mama zullen hun vervoersgewoonten eerder door hun kinderen laten beïnvloeden dan door een campagne van ons’’, zegt projectleider Annelies Bol.

Mbo- en hbo-scholieren zijn al bezig om eigen voertuigen te bedenken en te bouwen die in juli 2018 de vervoersvraag schoon kunnen bevredigen. Ook basisschoolkinderen krijgen het programma voorgeschoteld.

De Elfwegentocht moet op 14 juli 2018 uitmonden in een ,,futuristische’’ parade door Friesland van zo veel mogelijk voer- en vaartuigen die zonder fossiele brandstof vooruit willen. De fossielvrije weken zijn onderdeel van het programma Fossylfrij Fryslân.

Dit treedt in de plaats van Energy Now, een door de klimaatactivistische stichting Urgenda ingediend voorstel dat vorig jaar door LF2018 werd afgewezen. In de Leeuwarder gemeenteraad was er toen vrees voor politisering van LF2018.

Projectleider Bol van de Elfwegentocht is in vaste dienst bij Urgenda, wier hoofdkantoor ook als postadres van de tocht dient. ,,Er komt later een Friese projectleider’’, kondigt Bol aan.

Iedereen kan zich aanmelden om volgende zomer aan de Elfwegentocht mee te doen. Om gewoontedieren uit hun standaardauto te krijgen, zullen er elektrische en op biogas tuffende voertuigen te leen zijn.

Nieuws

menu