In 18 minuten vlogen drie F-16's een Elfstedentocht boven Friesland: bekijk hier de foto's

De finish in Leeuwarden. Foto: Arnoud Schoor

Het ging niet helemaal zoals gepland, maar een formatie van drie F-16’s vloog dinsdag twee keer een Elfstedentocht - als afscheidsrondje.

De eerste F-16 landde op 7 juni 1979 in Leeuwarden, na een ronde over de elf Friese steden, in formatie met twee Starfighters (het toestel dat voor de F-16 plaatsmaakte) en twee lichtere Northrop F5-toestellen van vliegbasis Twente.

Het was een roerige dag: op de basis hadden zich zo’n vijfduizend liefhebbers verzameld om de aankomst van het nieuwe toestel te zien. Bij een van de toegangswegen staken leden van protestgroep Onkruit een sloopauto in brand en hielden ze spandoeken omhoog met teksten als ‘Defensie is een leugen Bewapening is moord’. Aan de demonstratie werd hardhandig een einde gemaakt.

De pacifistische politieke partij PSP (later opgegaan in GroenLinks) kondigde meer acties aan, boos over de kosten en de geluidshinder van de toestellen. Die geluidshinder zou meevallen ten opzichte van de Starfighter, zo werd toegezegd.

Nu, 42 jaar later, werd er weer een Elfstedentocht gevlogen, door drie F-16’s, gevolgd door een vierde met een fotograaf aan boord. Na een korte oefening boven de Noordzee vlogen ze de ronde twee keer (ongeveer 18 minuten per Elfstedentocht).

Ditmaal ging het om een afscheidsrondje: de laatste zes of zeven F-16’s vertrekken op 1 juli voorlopig naar basis Volkel, en over twee jaar ook vertrekken ze ook daar. Ze worden vervangen door de F-35.

Het afscheidsrondje ging niet helemaal zoals gepland. In de formatie zou ook de F-16 meevliegen waarvan de staart opvallend is bestickerd, met de jaartallen 1979-2021, het woord Leeuwarden en een gele draak. Maar daar mankeerde dinsdagochtend iets aan, zodat hij niet op kon stijgen.

Protest zoals in 1979 was er niet, publiek evenmin. ,,Toen had je nog geen sociale media’’, stelt woordvoerder Jayme Tol. Die zijn er nu wel: op de basis komen mails binnen met herinneringen aan de F-16, en op Twitter en Facebook postten mensen onder de hashtag #oantsjenf16. Waar de een schrijft: ‘nog steeds het mooiste vliegtuig ooit’, schrijft de ander: ‘Nu nog weg met de F-35’.

 

Nieuws

Meest gelezen