Elfstedentocht fietsen? Dat doet Lieuwe Westra 'gewoon' vanaf een Spaans balkon

Lieuwe Westra.

Hij kan weer ouderwets stoempen. Blik op oneindig en lekker rammen. Beulen tot het zweet van zijn lijf gutst. Doen waaraan Het Beest zijn bijnaam te danken heeft. ,,Ik ha der echt nocht oan”, zegt Lieuwe Westra door de telefoon.

Hij kan weer ouderwets stoempen. Blik op oneindig en lekker rammen. Beulen tot het zweet van zijn lijf gutst. Doen waaraan Het Beest zijn bijnaam te danken heeft. ,,Ik ha der echt nocht oan”, zegt Lieuwe Westra door de telefoon. Op pinkstermaandag fietst de oud-profrenner de Fietselfstedentocht. Niet in zijn heitelân, maar virtueel, op zijn hometrainer onder de Spaanse zon op het balkon van zijn huis bij Benidorm.

Westra begon daar in januari met zijn vrouw Ingrid een B&B voor wielrenners en fietstoeristen. ,,Wy wiene in moanne iepen. It gie sa goed as wat.” Tot corona. Sindsdien is de accommodatie met vijf kamers dicht en zit Het Beest opgesloten. Spanje ging in lockdown en Lieuwe kon geen kant op. ,,Wy mochten net fan it hiem ôf.” Om toch maar wat in beweging te blijven, ging de oud-profrenner hardlopen. ,,Wat rûntsjes om ’e doar hjirre. Sa ha ik 60 kilometer hurdrûn.”

Toen de maatregelen met nog eens een maand werden verlengd, schafte Westra een interactieve hometrainer aan. Zo heeft hij inmiddels 55 uren getraind. Nu de coronaregels ietsje zijn versoepeld, mogen Spanjaarden van 6 tot 10 uur ’s ochtends beperkt de straat op. Westra kan weer wat buiten fietsen, maar het is verre van ideaal. ,,De dyk hjir wat op en del, want wy meie de gemeente net út.”

Door de lockdown heeft hij de hometrainer opnieuw leren waarderen. Die oude rechttoe rechtaan dingen, daaraan heeft hij een ,,bloedhekel”. ,,Fytsers wolle nei bûten en net op ien plak wat traapje.” Maar de moderne digitale apparaten zijn helemaal zo gek nog niet, moet Westra toegeven. ,,Ik ha lêsten de 16 Dorpentocht dien. 70 kilometer, 2 oeren en 20 minuten. Dat fielt echt. Asto by ien yn it tsjil sitst, dan wurdst meilutsen.”

En dan nu dus de Fietselfstedentocht in virtuele vorm. Westra vindt het een geweldig idee van de organisatie. ,,In goeie set. Moai betocht.” Het hele fietsjaar is ,,yn’e hobbel”, zegt hij. ,,Dan moatte wy der wat fan meitsje mei ús allen.”

Eén keer fietste Westra de echte Elfstedentocht. In de tijd dat hij nog prof was, ,,37 gemiddeld” op de teller. Met twee vingers in de neus kun je gerust stellen. Maar 235 kilometer op een hometrainer op een warm balkon aan de Costa Blanca is geen sinecure, zegt Westra eerlijk. ,,Der giet wol in pear oeren mei hinne.” En vooruit kom je niet. ,,Sitst oeren achter elkoar yn it hok of yn de tún. Dat is wol oars.” Maar verder blijft hij Het Beest van weleer: ,,It getal bliuwt itselde. Goed drinke en ite en foar de rest: gewoan traapje. Mear is it net.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Elfstedentocht