Eis werkstraf voor vrijheidsberoving en stelen bij pinautomaat

FOTO ANP

Tegen een Leeuwarder (38) die begin oktober 2019 een verstandelijk beperkte man een tijdje van de vrijheid zou hebben beroofd, is vrijdag een werkstraf van 100 uur geëist.

In de nacht van 4 op 5 oktober 2019 zou de Leeuwarder het slachtoffer in de kraag hebben gegrepen en hem hebben meegetroond naar een woning aan de Weaze. Het slachtoffer moest op de bank plaatsnemen terwijl de verdachte om geld vroeg. Het slachtoffer had niet meer dan tien euro in de portemonnee, waarop de Leeuwarder nogal dwingend om de pinpas en code hebben gevraagd.

Hij zou de telefoon van het slachtoffer hebben afgepakt toen de man om hulp wilde bellen. De verdachte de pas met de code en pinde 50 euro. Hij zei zelf dat het slachtoffer hem had gevraagd om geld te pinnen: de man wilde seks met een dame en zou gevraagd hebben of de verdachte dat wilde regelen.

Een week eerder had de Leeuwarder geld afgepakt van iemand die net 200 euro had gepind bij de pinautomaat aan het Zuiderplein. Volgens de verdachte ging het om “een domme grap”, maar dat had degene die het geld had gepind anders beleefd. De Leeuwarder had de man 150 euro teruggegeven nadat hij eerst de biljetten uit de automaat had gegrist. Het kwam tot een schermutseling, waarna de verdachte de benen nam.

De Leeuwarder is geen onbekende van justitie, zijn strafblad telt 25 pagina’s, hij heeft al een paar keer forse gevangenisstraffen uitgezeten. Momenteel lijkt hij zijn leven aardig op orde te hebben, wat voor de officier van justitie aanleiding was om geen gevangenisstraf te eisen. De Leeuwarder heeft in voorarrest 74 dagen vastgezeten. Daarbovenop eiste de officier, naast de werkstraf van 100 uur, een jaar voorwaardelijke celstraf. De verdachte moet zich melden bij de reclassering en hij moet zich laten controleren op het gebruik van verdovende middelen.

De rechtbank doet op 12 maart uitspraak.

Nieuws

menu