Eis: voorwaardelijke celstraf Jenny Douwes, taakstraffen voor 33 blokkeer-Friezen

Jenny Douwes verlaat met journalist Wierd Duk de rechtbank. FOTO LC

Het Openbaar Ministerie (OM) eist drie maanden voorwaardelijke celstraf en een werkstraf van 240 uur tegen Jenny Douwes. Tegen de overige 33 verdachten in de blokkeer-zaak zijn taakstraffen van 80 tot 150 uur geëist.

Volgens het OM hebben de verdachten zich schuldig gemaakt aan (het medeplegen van) dwang, het blokkeren van de snelweg en het verhinderen van een betoging. Tegen Douwes werd ook opruiing ten laste gelegd.

Tijdens de vierde zittingsdag van het blokkade-proces, vrijdag in de rechtbank in Leeuwarden, gaf het OM aan dat een geldboete ,,geen recht zou doen aan de aard, ernst en impact" van de actie.

Douwes als eerste in beeld

Het OM ziet de Drachtster Douwes als de voorvrouw van de blokkeer-Friezen. Volgens Officier van Justitie Peter van der Spek was zij de eerste verdachte die in beeld kwam.

,,Mevrouw Douwes heeft opgeroepen tot iets ongeoorloofds, het voorkomen van de betoging in Dokkum", zei Van der Spek. ,,Dit heeft ze willens en wetens gedaan. Haar intellectuele bijdrage is van zeer zwaar gewicht. Als iemand wist dat ze strafbaar bezig was, was zij het, na de waarschuwing van de politie."

Douwes verklaarde donderdag 'verbaasd te zijn' dat ze überhaupt werd gedagvaard.

'Niet over Zwarte Piet'

Officier van Justitie Peter van der Spek sprak aan het begin van de zittingsdag van 'een van de meest besproken blokkades ooit in Nederland'. Ook zei hij dat de rechtszaak volgens het OM helemaal niet ging over de vraag wie gelijk heeft in de maatschappelijke discussie over Zwarte Piet, maar over het gedrag van de verdachten.

Nieuws

menu