Eis Facebook: verwijder trailer Redbad

FOTO ANP

Facebook eist dat de trailer van de film Redbad verwijderd wordt. Dat meldt nieuwssite NU.nl op basis van een gesprek met de Friese producent Klaas de Jong.

Op 30 mei bleek dit bericht niet te kloppen. Lees hier de rechtzetting: Facebook weigerde ‘Redbad’-trailer niet, YouTube trouwens ook niet

Facebook heeft de makers van de film over de Friese verzetsstrijder middels een brief gevraagd de trailer van de site te verwijderen. In die brief staat dat de trailer beledigend is voor grote bevolkingsgroepen. De social media site weigert de trailer onder de aandacht te brengen van haar gebruikers.

Het historisch epos gaat over de Friese held Radboud, gespeeld door Gijs Naber, die in de vroege middeleeuwen met hulp van de Vikingen strijd voerde tegen de christenen die hun geloof met harde hand opdrongen in de lage landen.

Klaas de Jong reageert op NU.nl als volgt: "Vanuit ons Nederlandse perspectief is het verzet tegen het christendom geen groot issue. Maar in de rest van de wereld is dat blijkbaar nog wel een enorm ding. Ik viel echt van mijn stoel: het is bizar dat Amerikanen nu willen gaan bepalen wat voor Nederlanders aanstootgevend moet zijn." De Jong geeft aan geen intenties te hebben de trailer te verwijderen dan wel aan te passen.

Redbad is eind juni in de Nederlandse bioscopen te zien en de rechten van de film zijn ondertussen al aan veertien landen verkocht, waaronder het Verenigd Koninkrijk, voormalig Joegoslavië, de Verenigde Staten en diverse landen in het Midden Oosten.

De film is op diverse locaties in Friesland opgenomen, onder meer op Ameland en bij de Alde Feanen in Earnewâld. Bekijk hier 600 acteurs, figuranten en 125 paarden de epische veldslag naspelen in Earnewâld. De trailer van de film is hieronder te bekijken.

Nieuws

menu