Einde dreigt voor coalitie in De Fryske Marren om zandwinning

Het einde van de zandwinningsplannen betekent waarschijnlijk ook het einde van het college van De Fryske Marren.

De VVD liet maandagavond na haar fractievergadering weten geen vertrouwen meer te hebben in coalitiegenoot FNP. Die gaf vorige week aan tegen het zandwinningsplan van Smals uit Cuijk te zullen stemmen.

‘Onbetrouwbaar’

,,Wij moeten nog heel veel belangrijke besluiten nemen’’, zegt VVD-fractievoorzitter Olaf Storms. ,,Dan moet je als coalitiepartners op elkaar kunnen vertrouwen. Met hun draai laten de FNP’ers zien dat ze volstrekt onbetrouwbaar zijn.’’

Bij het vormen van een coalitie in juni vorig jaar legden CDA, FNP en VVD afspraken vast voor de komende vier jaar in een collegeprogramma. Zandwinning werd daarin niet opgenomen. Over die kwestie waren de partijen het al eens.

Zand zuigen

In 2011 was het toenmalige Gaasterlân-Sleat met Smals overeengekomen dat het bedrijf minstens dertig jaar lang zand zou mogen zuigen vanaf een eiland. Dit moest op 5 kilometer uit de kust komen bij Oudemirdum in een beschermd natuurgebied.

De Frysk Nasjonalen hadden de afgelopen maanden al meerdere malen laten weten dat ze ,,wrakselden’’ met het plan van de zandwinner Smals. Het correspondeerde niet met hun verkiezingsprogramma dat groen, ruimte en weidsheid voorstond. Toch kwam de stap van de FNP voor de collegepartners als een verrassing.

‘Zij denken meer stemmen te krijgen’

,,Zij hebben het plan veranderd en daarmee de stekker uit de coalitie getrokken. Wij houden ons aan de afspraken die wij hebben gemaakt. Wij hebben dit niet zo bedacht. Het is blijkbaar hun manier van besturen.’’ Volgens de VVD kiest de FNP louter voor electoraal gewin. ,,Ze denken nu op 20 maart meer stemmen te krijgen bij de provinciale statenverkiezingen.’’

Afwachten

Coalitiegenoot CDA laat bij monde van fractievoorzitter Jan van Zanden weten voor de ,,keninklike wei’’ te gaan en de raadsvergadering woensdag af te wachten. FNP-fractievoorzitter Jan Volbeda wilde ,,no noch net foarút rinne’’ op de zaak.

Lees ook: College Fryske Marren in zwaar weer nu CDA en VVD zich beraden op relatie met FNP

Lees ook: Analyse: Zandwinner Smals charmeert niet maar schoffeert

Nieuws

menu