Vlieland en Ameland bieden álle zwangeren een prenataal huisbezoek aan

Vanaf volgend jaar komt de GGD op huisbezoek bij zwangeren in een kwetsbare situatie, als zij daar mee instemmen.

Vanaf volgend jaar komt de GGD op huisbezoek bij zwangeren in een kwetsbare situatie, als zij daar mee instemmen. FOTO ANP

Vlieland en Ameland gaan vanaf volgend jaar álle zwangere vrouwen een prenataal huisbezoek aanbieden. De eilanden willen hiermee stigmatisering en praatjes voorkomen.

Dat kondigde wethouder Elsje de Ruijter van Vlieland donderdagmiddag in de bestuurscommissie gezondheid van GGD Fryslân aan. Wethouder Piet IJnsen van Ameland onderschreef dat.

Gemeenten moeten binnenkort verplicht alle zwangeren (en gezinnen) in een kwetsbare situatie zo’n huisbezoek aanbieden, zodat in een vroeg stadium ondersteuning door een jeugdverpleegkundige kan worden ingezet. Hiertoe zou per 1 januari een wetswijziging in werking treden, maar die wordt volgens GGD-directeur Margreet de Graaf zeer waarschijnlijk uitgesteld naar 1 juli.

De Graaf zei dat de GGD onderzoekt om in meer dunner bevolkte gebieden huisbezoek aan alle zwangeren aan te bieden en noemde de stap van de eilanden ,,een mooi voorbeeld”.