Eigenaar onthoofdt beschermde vogel na vordering politie

Een volièrecontrole van de politie in de gemeenten Smallingerland, Opsterland, Leek en Marum ging zaterdag niet helemaal zoals gepland. Een vogeleigenaar doodde zijn eigen dier, nadat deze door de politie in beslag werd genomen.

De politie bezocht vijftien volièrehouders in de vier gemeenten, maar wil niet zeggen waar het incident heeft plaatsgevonden. De man had een beschermde en ongeringde frater (familie van de vink) in zijn volière.

De politie wilde de vogel in beslag nemen. De eigenaar had het dier nog in handen en voor de overhandiging doodde hij de frater. ,,Dan heb je dus duidelijk te maken met een kwade meneer'', zegt een woordvoerder van de politie. Op de Facebook-pagina van politie Ommelanden-West is te zien dat de frater is onthoofd.

Beschermd dier

De man kreeg daar een proces-verbaal voor. ,,Als je een kip hebt en die wilt slachten, dan dood je dat dier humaan’’, aldus de woordvoerder. ,,Het ging hier om een beschermd dier. Hij mag die frater niet hebben en ook niet opzettelijk doden. Dat mag niet in Nederland.’’

Nog twee keer proces-verbaal

Bij de controle werd nog twee keer proces-verbaal opgemaakt bij andere eigenaren. Zo had een man twee Japanse nachtegalen in zijn bezit, die niet waren geringd. Hij had niet de juiste papieren voor de vogels. Ook had iemand vier ongeringde Noordse goudvinken en een frater in huis. Deze vogels mogen niet ongeringd in bezit zijn. ,,Je mag ze alleen hebben als ze gekweekt zijn en in de eerste dagen na het uit het ei te zijn gekropen zijn geringd met een voorgeschreven pootring’’, schrijft de politie.

Nieuws

menu