Eigenaar cokemanege in Nijeveen doet voor het eerst zijn verhaal: 'Ik ben er vreselijk ingestonken'

De manege in Nijveen waar de cocaïnewasserij gevonden werd. In de inzet de paardenhandelaar.

De grootste cocaïnewasserij ooit in Nederland aangetroffen bevond zich in zijn schuur in Nijeveen. De 64-jarige paardenman, bekend in de Friese paardenwereld, is na zeven weken vrijgelaten uit voorarrest en doet nu voor het eerst zijn verhaal. „Ik ben er vreselijk ingestonken. Iedereen wantrouwt me nu.”

Hij logeert tijdelijk bij een familielid. „Hoe weten jullie nou weer dat ik vrij ben?”, zegt hij als hij de voordeur opendoet. Een diepe zucht volgt. „Nou ja, ik heb ook niks te verbergen. Kom er maar in.”

‘Ik wist niks, ze wilden iets met computers gaan doen’

Zeven weken zat hij vast, op verdenking van witwassen en betrokkenheid bij de productie van drugs. De grootste cocaïnewasserij die ooit in Nederland is aangetroffen, was verstopt in zijn manege. Er werkten vijftien mensen, onder wie dertien Colombianen. Die er vermoedelijk ook verbleven. Dagelijks kon er - via een chemisch proces - tot 6 miljoen euro aan cocaïne worden gehaald uit steenkool.

„Ik wist niks”, zegt de paardenhandelaar stellig. Hij woonde samen met zijn bejaarde moeder in het huis bij de manege. „Ik heb met twee nette mensen, strak in het pak, een huurovereenkomst getekend bij de notaris. Ze wilden iets met computers gaan doen. De rechter zei ook dat ik aan de huursom niet kon vermoeden wat erachter schuilging.”

En wat zwart geld naast de huursom? „Was het maar zo, dan was er nu nog wat over geweest”, zegt hij - er kan nog een grapje af. Vanuit zijn detentie besloot hij ‘het hele spul in Nijeveen’ te verkopen. Inmiddels woont zijn ex-vrouw via een huurconstructie in het woonhuis. „Ik dacht dat ik anderhalf tot twee jaar moest zitten. Maar nu ben ik plots vrij en heb ik helemaal geen huis en geen paarden meer.”

Hij voelt zich genaaid

Hij voelt zich, naar eigen zeggen, genaaid. „Ik ben er vreselijk ingestonken. Maar wat moest ik? Elke dag controleren daar, dat doe je toch niet? Dingen verhuren als je achteraf woont, is blijkbaar niet meer vertrouwd. Nu word ik neergezet als crimineel en iedereen wantrouwt mij.” Hij zegt nooit iets gezien of gemerkt te hebben van de illegale activiteiten op zijn erf.

Het hof in Amsterdam besloot de paardenman 23 september vrij te laten. „Ik heb alles kunnen weerleggen met bankafschriften en chatgesprekken.” De enige bijdrage die hij aan de cocaïnewasserij leverde, was het ophalen van bouwmaterialen, zegt hij. „Als ik onderweg was voor wat handel, vroeg de man die alles verbouwde of ik wat spullen wilde meenemen. Dat heb ik drie of vier keer gedaan. Verder ben ik nergens bij betrokken geweest.”

De vijftien mensen die tevoorschijn kwamen toen een arrestatieteam op 7 augustus met groot vertoon de manege aan de Nijeveense Bovenboer binnenviel, zag hij naar eigen zeggen voor het eerst in de gevangenis. Zelfs op de luchtplaats liep hij ze straal voorbij. Bewaarders wezen hem erop. „Ze vroegen of ik twee jongens die verderop stonden kende. Nee, want toen ze uit de schuur werden gehaald, kregen ze allemaal een zak over hun hoofd. Nou, die hadden dus bij mij op het erf gewoond.”

Een bloedprop in zijn hersenen

De Nijeveenster is nog steeds verdachte, maar hij mag zijn berechting in vrijheid afwachten. Volgens het hof in Amsterdam zijn er geen gronden meer om hem langer vast te houden. Het Openbaar Ministerie laat weten alleen op zitting op de zaak te reageren.

De commotie is hem niet in de koude kleren gaan zitten. Hij zegt uit een politiebus te zijn gevallen nadat hij werd overgebracht naar een gevangenis in Sittard. En toen hij vrijkwam, troffen artsen een bloedpropje aan in zijn hersenen. Hij werd opgenomen in het ziekenhuis. „Ja, ‘t is wat.”

Hij wil zijn oude leventje weer oppakken. „Ik wil gewoon ‘de boer op’ als paardenhandelaar. Zoals ik dat altijd gedaan heb.”

We gebruiken de volledige naam van de paardenhandelaar niet omdat hij nog verdachte is.

Nieuws

menu