Eerste tellingen onderzoekers: ruim 24 miljoen plastic bolletjes op Noordzeestranden en langs Waddenkust

FOTO ANP/REMKO DE WAAL

Volgens eerste tellingen van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) en Natuurmonumenten liggen op de stranden van de Waddeneilanden en langs de kusten van de Waddenzee in totaal ruim 24 miljoen plastic korrels.

Teruggerekend gaat het om tussen de 200 en 300 korrels per vierkante meter strand en kust. Het zijn de eerste resultaten van de webapp Waddenplastic.nl die de RUG begin januari lanceerde. De RUG vroeg vrijwilligers om op de stranden het aantal korrels in vlakken van 40 bij 40 centimeter te tellen en die door te geven in de app. De RUG kreeg 300 reacties en kon zo 300 'monsterpunten' verzamelen langs de hele noordelijke Nederlandse kustlijn.

Het gaat om zogenoemde HPDE-korrels, de grondstof waar plastic van wordt gemaakt. De korrels zijn aangespoeld nadat de MSC Zoe in de nacht van 1 op 2 januari 342 containers verloor op de Noordzee, boven de Waddeneilanden. Naast de HPDE-korrels ligt er ook versnipperd plastic op de stranden.

Schiermonnikoog hoogste concentratie

Uit de eerste tellingen blijkt dat er op Schiermonnikoog de hoogste concentratie korrels wordt gevonden: gemiddeld zo'n 268 korrels per vierkante meter. Ook aan de Groninger kust (253 korrels per vierkante meter) en de stranden van de Rottumeroog en Rottumerplaat (235 korrels per vierkante meter) liggen vol met de plastic bolletjes. Omgerekend betekent het dat er alleen op het strand van Schiermonnikoog al ruim 5,5 miljoen kleine witte bolletjes liggen. Langs de hele Groningse kustlijn wordt het aantal geschat op 12,5 miljoen. Ook op Ameland (ruim 3 miljoen bolletjes, is de schatting) en Terschelling (ruim 1 miljoen) liggen hoge concentraties.

Het gaat hierbij alleen om de witte korrels die op de stranden liggen. Kwelders, andere natuur en het aantal bolletjes in het water of op de bodem van de zee zijn niet meegerekend. Het is nog onduidelijk wat de risico's voor de natuur zijn, laten de onderzoekers van de RUG weten.

Lees ook: Onder een dun laagje zand op Schiermonnikoog liggen zomaar 450 plastic korrels

Bekijk hier hoeveel bolletjes er per vierkante meter zijn gevonden op de verschillende plekken :

Zuiger aan de slag op Schier

Het opruimen van de kleine korrels is erg moeilijk, zeggen de onderzoekers. Op Schiermonnikoog wordt volgende week gestart met het opruimen ervan. BDS uit Harlingen gaat in opdracht van Natuurmonumenten en de gemeente Schiermonnikoog aan de slag op het eiland. Ze maken dan gebruik van een 'maaiklepelzuiger'. Die zuigt de korrels op. Later al het bedrijf de korrels scheiden van andere opgezogen troep om de korrels gescheiden te kunnen afvoeren. Korrels is in het zand liggen of op de kwelder kunnen niet met deze zuiger worden opgezogen.

Lees ook: Onderzoek naar effecten plasticvervuiling op Waddenzee

Lees ook: Ecologen: maak haast met opruimen plastic bolletjes

Bekijk hier de monsterpunten op de stranden en langs de kust :

Nieuws

menu