Eerste lijsttrekker is bekend en hij is van D66

D66 is de eerste partij waarvan bekend is wie lijsttrekker is bij de provinciale verkiezingen van maart volgend jaar.

Romke de Jong uit Gorredijk is door de leden gekozen. Hij kreeg meer stemmen dan zijn enig overgebleven concurrent, statenlid Sietze Schukking uit Jirnsum.

De ongeveer zeshonderd leden van D66 konden de afgelopen weken stemmen. Zaterdag verliep de termijn. De Jong kreeg 132 stemmen en Schukking 62.

Ervaring in gemeenteraad

De Jong was eerder bijna acht jaar gemeenteraadslid in Opsterland. In 2016 stopte hij met gedoogsteun aan de toenmalige coalitie.

,,Ik bin der tige wiis mei’’, reageerde hij zondagavond, kort nadat de uitslag door het regiobestuur van de partij bekend was gemaakt.

Circulaire ondernemer

De Jong (34) is eigenaar van De Jong’s IJsfabriek in Gorredijk. In de drukke zomerperiode werken daar meer dan honderd mensen.

De zuivel die hij betrekt is afkomstig van boeren die natuurvriendelijk werken. ,,Weidemelk’’, zegt hij. ,,Dat past by wat der yn de provinsje spilet.’’

D66 wil in coalitie

Hij zegt dat D66 in de staten een centrale positie moet innemen. ,,Dat kin yn de koalysje, mar ek yn de opposysje; D66 hat absolút ambysje foar de koalysje.’’ Het verkiezingprogramma is nog in de maak, maar wat hem betreft worden natuur, circulaire economie en de woningmarkt betreft.

Zes leden brachten hun stem uit op Ursi Frehner uit Bantega. Zij was kort kandidaat, maar trok zich enkele weken terug. Ook zij is lid van provinciale staten.

Nieuws

menu