Eerste koopzondag Drachten een feit: 150 winkels doen mee

Het is de dag die je wist dat zou komen: voor het eerst in de geschiedenis openden winkeliers in Drachten zondag hun deuren.

Niet minder dan 150 ondernemers verzamelden zich rond het middaguur onder het carillon in Drachten voor de officiële opening van de eerste koopzondag in Drachten. Daarna lopen ze tegelijk naar hun winkels, draaien tegelijk hun sleutel om en rollen de rode loper uit.

Op dat moment gaat de grootste wens van de meeste Drachtster ondernemers in vervulling: opengaan wanneer ze willen, ook op zondag. Als een van de laatste middelgrote gemeenten in Nederland kende Smallingerland tot vorige week geen koopzondag. Bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen - waarbij de koopzondag hét verkiezingsthema was - spraken de inwoners zich uit: vooral koopzondagvoorstanders ELP en Smallingerlands Belang konden op extra stemmen rekenen. Koopzondagtegenstanders als SP, ChristenUnie en het CDA leden verlies.

24/7 winkelen

Na de verkiezingen wilden de ondernemers vaart maken met de belofte van het nieuwe college van ELP, PvdA, VVD, GroenLinks en FNP om op zondag open te gaan. Ze wilden koste wat kost profiteren van de duizenden bezoekers van het culturele evenement Simmerdeis en wilden op 1 juli de deuren openen. Een extra vergadering maakte dat mogelijk, zodat er net genoeg tijd was om de regels aan te passen. Tijdens die vergadering maakte de politiek in Smallingerland niet alleen de koopzondag mogelijk, maar door een amendement van D66 ook 24/7-winkelen. De politiek nam het voorstel aan, waardoor winkels in Drachten en Smallingerland nu 365 dagen per jaar, 24 uur per dag geopend mogen zijn.

14 keer per jaar koopzondag in het centrum

Of dat gebeurt is nog maar de vraag. Centrumondernemers hebben met elkaar afgesproken dat ze eerst 14 zondagen per jaar open gaan: alle laatste zondagen van de maand plus twee extra zondagen in december. Ze openen de deuren van 12:00 uur tot 17:00 uur. De andere koopzondagen zijn dit jaar op 26 augustus, 30 september, 28 oktober, 25 november, 16 december (extra), 23 december (extra) en 30 december.

Supermarkten gaan iedere zondag open, de meeste tussen 11:00 uur en 19:00 uur. Sommige supers gaan een uurtje later open of een uurtje eerder dicht.

Op de eerste koopzondag, vandaag, zoeken ondernemers de verbinding met Simmerdeis. Zo zijn er optredens in het centrum, heten gastvrouwen alle bezoekers welkom en zijn er openingsacties. Ook staat er een draaimolen op het Raadhuisplein en is er op verschillende pleinen in Drachten live muziek. Bovendien is er gratis vervoer tussen het centrum en het Slingepark, waar Simmerdeis wordt gehouden.

Pontje

Speciaal voor de koopzondag vaart ondernemer Chiel Bolt met een bootje tussen de Simmerdeislocaties Slingepark en de Sluisfabriek aan de Tussendiepen. Op zijn verzoek is het ponton over de Drachtstervaart verwijderd, zodat watersporters met hun boot tot in het centrum kunnen varen, om daar de koopzondag mee te maken.

Nieuws

Meest gelezen