Eerste bomen eetbos Hantum geplant

Taeke Sijens haalt de eerste fruitbomen van de aanhanger FOTO LC

Diep wegzakkend in de modder zijn inwoners van Hantum zaterdagochtend begonnen met de aanleg van een eetbos aan de rand van het dorp.

Zestien exemplaren van authentieke fruitrassen werden zaterdagochtend aangevoerd op een aanhanger. Een groep vrijwilligers, aangevoerd door Dorpsbelang Hantum/Hantumeruitburen, stond klaar met scheppen.

Ergernis

Eindelijk kon de eerste schop de grond in voor een plan waar het dorp al sinds 2008 mee bezig is: het opruimen van een bos dat alleen nog maar ergernis opwekte vanwege het aanzicht ervan. Iele bomen, brandnetels ertussen en een plek waar vuil werd gedumpt.

Appels, peren en pruimen

Over een aantal jaar moeten op deze plek van Staatsbosbeheer appels, peren en pruimen aan de bomen groeien. Dorpsbelang gaat het nieuwe bos beheren en bepaalt voor welke doelen het fruit gebruikt mag worden. De school bijvoorbeeld als die pannenkoeken met appel willen eten, geeft Ingrid Brunsting van Dorpsbelang als voorbeeld. Schapen gaan de grond begrazen. Voor deze dieren wordt straks nog een hokje gebouwd. Het dorp krijgt er zo een aantrekkelijke wandelroute bij.

Nieuws

menu