Eerste blik op Mata Hari-aankoop van Fries Museum

Curator Yves Rocourt met Ons Kindje, volgens hem het topstuk van de op de veiling gekochte voorwerpen. FOTO’S LC/ASING WALTHAUS

De voorwerpen die het Fries Museum kocht die met Mata Hari te maken hebben, zijn maandag voor het eerst getoond. Dat gebeurde in Rotterdam.

In maart kocht het museum de veertien voorwerpen op een veiling in Amsterdam, voor een bedrag van rond de 12.000 euro. In oktober zijn ze onderdeel van de grote Mata Hari-tentoonstelling. Maandag werden ze al aan de pers getoond.

Absurde prestatie

Een tikje absurd was het wel: voor het gemak (omdat daar een persreis naar Parijs begon) gebeurde dat in Rotterdam. Twee jonge conservatoren waren derhalve van Leeuwarden naar de havenstad gereden met de objecten in twee dozen, ter grootte van flinke taartendozen. Daar werd een tafel met bubbelplastic beplakt, waarop de twee, met speciale handschoenen aan, de brieven, boekjes, foto’s, rammelaars en servetringen met de ingegraveerde namen van haar kinderen neerlegden. De toeschouwers bleven op respectabele afstand.

Het hoogtepunt, vertelde curator Yves Rocourt, is het album Ons Kindje . Een groeiboek, waarin Margarethe MacLeod-Zelle het gewicht, de eerste stapjes en de eerste woordjes van haar beide kinderen bijhield. Zij en haar man Rudolph hadden een zoon (Norman, 1897) en een dochter (Louise, die Non werd genoemd, 1898). Hun moeder schreef er zinnen in als ,,Kindje werd warm toegestopt en in het zonnetje neergelegd. Poppetje viel heel spoedig in slaap.’’

Liefdevolle moeder

,,Dit album laat haar zien als een liefdevolle moeder’’, vond Rocourt. Ook de andere voorwerpen geven een beeld van haar als meisje, vrouw en moeder, vertelde hij. Daar zal de tentoonstelling zich ook op richten. Na de vertoning in Rotterdam ging alles weer in de doos en met de conservatoren terug naar Leeuwarden.

Nieuws

menu