Eerste besmetting corona op Ameland en Vlieland, 124 Friese besmettingen dit weekend

FOTO ANP Foto: Remko de Waal

Op Vlieland en Ameland is voor het eerst sinds het begin van de corona-uitbraak een besmetting vastgesteld. Het provinciale totaal dit weekend staat op 124.

De Friese Waddeneilanden waren de afgelopen maanden witte vlekken op de landelijke kaart met besmettingen per gemeente. Alleen op Terschelling werd het virus vijf keer vastgesteld en testte een aantal toeristen positief. Daar komen Ameland en Vlieland nu met ieder één besmette inwoner bij. Op die eilanden werd deze zomer het virus al wel gevonden bij enkele toeristen.

Op Schiermonnikoog testten vooralsnog geen bewoners positief. Bewoners van de eilanden hoeven voor een coronatest niet naar de vaste wal. Zij kunnen bij hun huisarts terecht.

Lees ook | Burgemeester Ameland: 'Dit is voor alle betrokkenen slecht nieuws'

124 positieve tests

Dit weekend werd provinciebreed 124 keer een positieve test geregistreerd: zaterdag 80 en zondag 44. Deze mensen zijn een dag eerder ingelicht door de GGD.

De verdeling over de gemeenten volgde het zelfde pad als de afgelopen dagen. Leeuwarden kende dit weekend de meeste vastgestelde besmettingen: 54. Daarnaast lijkt het virus zich ook snel te verspreiden in De Fryske Marren. Daar werd het virus dit weekend 19 keer vastgesteld.

Dit weekend zijn twee mensen opgenomen in het ziekenhuis. Het gaat om inwoners van de gemeenten Leeuwarden en De Fryske Marren.

Het aantal besmettingen per 100.000 inwoners schoot zaterdag naar 12,5. Zondag daalde dit gemiddelde weer naar 6,8. Als het aantal besmettingen boven de 7 per 100.000 inwoners komt, zijn mogelijk aanvullende maatregelen nodig.

Landelijk is het aantal bevestigde coronabesmettingen tussen zaterdagochtend en zondagochtend gestegen met 2995. Dat is een nieuw dagrecord.

Klik hier om alle actuele data over het coronavirus in Friesland te bekijken.

Nieuws

menu