Eerste Kamer herdenkt 'wegbereider' Els Veder-Smit (98)

Els Veder-Smit als staatssecretaris. FOTO ARCHIEF

Met een toespraak en een moment van stilte heeft de Eerste Kamer dinsdagmiddag Els Veder-Smit herdacht, de oud-VVD-staatssecretaris uit Leeuwarden die op 26 augustus op 98-jarige leeftijd overleed.

Voorzitter Jan-Anthonie Bruijn noemde haar ‘wegbereider’ in de Nederlandse politiek, met name op het gebied van emancipatie en volksgezondheid. ,,Niet omdat ze – in haar woorden – ‘zo’n hervormer’ was, maar omdat ze vond dat het nodig was.’’

Verder-Smit was de eerste vrouwelijke Friese politica in Den Haag. Ze zorgde ervoor dat de pil in het ziekenfonds kwam en stond aan de wieg van de huidige abortuswetgeving. Bijna tien jaar was ze lid van de Eerste Kamer, van 25 augustus 1981 tot 11 juni 1991.

Ook daar had ze volksgezondheid in haar portefeuille. ,,Volgens Veder-Smit kon ook de Eerste Kamer zelf het goede voorbeeld geven’’, zei Bruijn. ,,Ik citeer: ‘en wel door het relikwie dat zich naast de ingang van onze vergaderzaal bevindt – je zou haast zeggen: ‘het rookrekje’ of het ‘peukenrekje’ te verwijderen. Of moet dit meubelstukje onder de Monumentenwet gebracht worden?’’’

Het peukenrekje is in de senaat inmiddels al jaren in onbruik.

Els Verder-Smit was een vrouw in een mannenwereld. Ze was volgens Bruijn de laatste om daar een punt van te maken. De Kamervoorzitter citeerde uit een interview. ,,’Ik had ervaring met VVD-mannen. Die beginnen met sarren en pesten, maar blijf je rustig en heb je een goed antwoord klaar, dan is er daarna geen vuiltje meer aan de lucht’.” Bruijn, ook lid van de VVD: ,,Dat staat genoteerd’’.

Nieuws

menu