Eerste Friese Covid-19-patiënten thuis met zuurstof behandeld

Beademingsapparatuur op een intensive care in een ziekenhuis. FOTO MARCEL JURIAN DE JONG

De eerste twee Friese Covid-19-patiënten worden met behulp van thuismonitoring in hun eigen woning behandeld met de toediening van zuurstof. Dit vermindert de druk op ziekenhuizenbedden.

Ziekenhuis Antonius in Sneek berichtte begin februari al dat hun coronapatiënten eerder naar huis kunnen om daar verder te herstellen. Dat kan met behulp van slimme meetapparatuur. Deze week maakten de ziekenhuizen MCL (Leeuwarden), Nij Smellinghe (Drachten) en Tjongerschans (Heerenveen) bekend dat ze sinds 1 maart ook thuismonitoring inzetten om coronapatiënten verder thuis te behandelen met zuurstof. Voorwaarde is dat de patiënten minstens drie dagen in het ziekenhuis hebben gelegen en inmiddels herstellende zijn.

Bij navraag blijkt dat het systeem nog maar mondjesmaat gebruikt wordt, bij twee patiënten van het MCL. ,,De eerste beperkte ervaring is positief”, meldt woordvoerder Frits Mostert. Nij Smellinghe, Tjongerschans en Antonius hebben het systeem nog niet in de praktijk gebruikt. ,,Er zijn tot nu toe nog geen patiënten geweest die hiervoor in aanmerking kwamen”, laat Jannet Jouwsma van Antonius weten. ,,Het is relatief rustig qua patiënten op de Covid-afdeling. Niet alle patiënten voldoen aan de criteria voor thuismonitoring en een aantal patiënten kwam de afgelopen weken van buiten de regio, deze komen hier niet in aanmerking voor.”

Antonius gebruikt apparatuur van een andere aanbieder dan MCL, Nij Smellinghe en Tjongerschans. Zorgverzekeraars betalen voor gebruik van de systemen. De meeste huisartsen staan er welwillend tegenover om met deze werkwijze de druk op de ziekenhuizen te verlichten, zegt de Akkrumer huisarts Brent Bearda Bakker.

De thuismonitoring is bedoeld om snel in te kunnen grijpen als de patiënt verslechtert, maar ook om zuurstof af te bouwen als het beter gaat met de patiënt.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Coronavirus
Medisch / Zorg