Brandweer op zoek naar navigatieapparatuur zonder storende reclames

Foto ANP

De Friese brandweer heeft betere navigatieapparatuur nodig voor zijn wagens. Zonder storende en afleidende reclames tussendoor.

In de brandweerwagens wordt nu gebruikgemaakt van de gratis en voor iedereen beschikbare app ‘Waze’. Deze werkt op zich goed, stelt Veiligheidsregio Fryslân in een interne brief. Tot op zekere hoogte kan de brandweer er zelf stremmingen en omleidingen in aangeven.

Groot nadeel zijn echter de ‘verstorende reclames’ in de app. Ook het ontbreken van ‘specifieke, op brandweervoertuigen afgestemde routes’ is niet handig, zo valt te lezen.

De veiligheidsregio wil geen extra uitleg geven over de navigatiezoektocht. Er moet nog onderzoek plaatsvinden naar nieuwe apparatuur en de kosten hiervan, aldus een woordvoerder. Hierover wordt in februari meer bekend. Of de brandweer als gevolg van de hinderlijke reclames wel eens afslagen of adressen heeft gemist of langer onderweg is geweest, is onduidelijk.

Waze weet van niets

Keimpe Bleeker, regiomanager Friesland bij het bedrijf Waze, weet niets van de zoektocht van de brandweer naar nieuwe navigatieapparatuur. Hij is verbaasd en wil een gesprek met de veiligheidsregio. ,,Dit is nieuw voor mij.’’

,,Je krijgt in de app maar zelden een reclamefilmpje te zien’’, zegt Bleeker. ,,Dat gebeurt alleen als je stilstaat in de buurt van een bedrijf, bijvoorbeeld de McDonald’s of de Hema. Zodra de wagen weer gaat rijden, verdwijnt de pop-up. Wij doen dit nu twee jaar voor de Friese brandweer en zijn aanzienlijk goedkoper dan andere systemen.’’

Nog vijf of zes andere veiligheidsregio’s in Nederland gebruiken Waze, weet Bleeker, waaronder Rotterdam-Rijnmond en Gelderland-Midden.

Nieuws

menu