Burgemeester Rijpstra stelde maandag in Drachten een noodverordening in. Dat deed hij mede omdat het op 12 november ook al fout ging met 'horecarellen'

Op 12 november kwam het al tot ruzies en rellen op de Kaden in Drachten. Foto Noordernieuws

De noodverordening die burgemeester Jan Rijpstra maandagavond instelde voor geheel Drachten was - naast oproepen op social media - ook ingegeven door de eerdere ‘horecarellen’ op 12 november in het Drachtster uitgaansgebied.

Dit schrijft Rijpstra aan de gemeenteraad. Die heeft het besluit dinsdagavond alsnog bekrachtigd.

De verordening kwam er in de eerste plaats na oproepen op social media om in meerdere plaatsen in Noord-Nederland, waaronder Drachten, te gaan rellen. De politie, die deze signalen onderzocht, vroeg Rijpstra aan het begin van de maandagavond om ‘bestuurlijke maatregelen’ te nemen.

Maar bij het nemen van het besluit tot de noodverordening speelden ook andere factoren mee, volgens de burgemeester. Eén daarvan is de onrust die op vrijdag 12 november ontstond bij de cafés op de Kaden in Drachten. De laatste avond waarop de horeca nog niet vervroegd dicht hoefde vanwege corona, leidde tot rellen en vechtpartijen onder het stapperspubliek.

Andere redenen voor de maatregel: de ‘gespannen sfeer’ die jongerenwerkers in Drachten op straat signaleerden, verschillende verzamelplekken in Drachten die onder de potentiële rellers op social media de ronde deden, maar ook het aangekondigde landelijke vuurwerkverbod en de eerdere noodverordening die Smallingerland begin dit jaar afkondigde.

Maandagavond bleef het rustig in Drachten. In het winkel- en uitgaansgebied waren nagenoeg geen mensen. Volgens de gemeente zijn er geen aanhoudingen verricht. De aanwezige ME is niet ingezet. De noodverordening verliep dinsdagochtend om vijf uur.

Nieuws

Meest gelezen