Eerbetoon aan moedige raadsheren: 'Leeuwarder arrest' in zijn geheel online

De poort van Kamp Erica (Erika). Foto: OudOmmen.nl

Met het zogenoemde ‘Leeuwarder arrest’ wisten drie raadsheren van het gerechtshof in Leeuwarden in februari 1943 te voorkomen dat een man naar het beruchte Kamp Erika in Ommen moest. Zij trotseerden de bezetter. Als eerbetoon is de uitspraak deze dinsdag, herdenkingsdag, in zijn geheel opgenomen in het uitsprakenregister op rechtspraak.nl.

Het arrest draait om een diefstal. Een man uit Gerkesklooster had 1500 gulden gestolen van zijn schoonfamilie. De rechtbank veroordeelde de dief al tot negen maanden celstraf. Als de drie raadsheren - Wedeven, Viehoff en Heymeijer - de veroordeling zouden overnemen, moest de man naar Kamp Erika. Hier werden gevangenen afgeranseld en uitgehongerd.

De raadsheren veroordeelden de man daarom tot alleen de tijd die hij in voorarrest had gezeten. Zij stelden bovendien ‘om des gewetens wille’ geen hogere straf te hebben opgelegd. Het Leeuwarder arrest is een van de weinige verzetsdaden vanuit de rechtspraak tijdens de Tweede Wereldoorlog, aldus het (huidige) gerechtshof Arnhem-Leeuwarden.

De beslissing had grote gevolgen voor de drie mannen. Wedeven en Viehoff werden door de Duitsers ontslagen en doken onder. Heymeijer was ‘slechts’ raadsheer-plaatsvervanger. Mogelijk vonden de Duitsers hem niet belangrijk genoeg om te ontslaan. Later is hij ook ondergedoken.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Tweede Wereldoorlog