Een vuurwerkverbod? Meerderheid van poll-stemmers ziet dat niet zitten

. ANP

De afgelopen dagen wordt er ‘s avonds her en der in de provincie vuurwerk afgestoken. Het is duidelijk dat de meningen over het aangekondigde vuurwerkverbod nogal verschillen. Zo ook in Friesland.

Dit weekend kon je een poll invullen op deze site, met een aantal vragen over het vuurwerkverbod dat dit jaar tijdens de jaarwisseling zal gelden. Meer dan vierduizend (4295) LC-lezers deden dat.

Ruim de helft (55 procent) van de stemmers zegt het het niet eens te zijn met het vuurwerkverbod. 44 procent pleit daar juist wel voor. Eén procent zegt geen mening te hebben.

Het verschil in mening is kleiner als het aankomt op de boete die op het overtreden van het vuurwerkverbod staat. Die bedraagt minimaal 100 euro, maakte minister Ferd Grapperhaus vorige week bekend. Bijna de helft van de stemmers (49 procent) vindt die boete te zwaar. 47 procent kan zich er wel in vinden en 4 procent heeft er geen mening over.

Een alternatief als een vuurwerkshow , georganiseerd door een gemeente, kan op weinig goedkeuring van mensen rekenen. Want ook daar zouden veel mensen samenkomen, vindt een grote meerderheid van de stemmers (69 procent). En dat is juist niet de bedoeling in coronatijd. 21 procent zegt juist uit te kijken naar een vuurwerkshow en 10 procent heeft geen mening.

Carbidschieten mag dit jaar wel, tot vreugde van de helft van de stemmers. 44 procent had liever ook daar een verbod gezien en een enkeling (6 procent) heeft geen mening over het carbidschieten.

Een ruime meerderheid (59 procent) is niet voor een definitief vuurwerkverbod . 39 procent zou dat liever wel hebben en 2 procent geeft aan geen mening te hebben.

Nieuws

menu