Een vuurwerkverbod? Europa's grootste verkooppunt richt zich in Leeuwarden dan maar op sterretjes en fonteinen

Het vuurwerkverbod is een grote klap voor vuurwerkverkoper Martijn Pieksma. Toch gaat Vuurwerk-Boulevard Leeuwarden dinsdag gewoon open. ,,We richten ons nu op sterretjes en fonteinen.”

Vuurwerkverkoper Martijn Pieksma van Vuurwerk-Boulevard Leeuwarden moest wel even slikken toen het kabinet besloot dat tijdens deze jaarwisseling geen vuurwerk verkocht en afgestoken mag worden. ,,Je bent het hele jaar bezig om mensen de laatste drie dagen van het jaar te voorzien van vuurwerk. De inkoop begint al in februari en het verbod kwam anderhalve maand voor de opening”, zegt de inwoner van Wolvega. ,,Nu zitten wij met miljoenen kilo’s vuurwerk die we niet kunnen verkopen.”

Financieel betekent dat een flinke klap voor Vuurwerk-Boulevard Leeuwarden. De compensatie van het kabinet voor de vuurwerkbranche laat nog op zich wachten en lijkt slechts een doekje voor het bloeden. ,,We kunnen al die voorraden ook niet terugsturen. We schieten er tonnen bij in.”

Dat terwijl Pieksma grote plannen had. Na de succesvolle verkoop van vorig jaar wilden hij en zijn collega’s dit jaar het grootste vuurwerkverkooppunt van Europa openen aan de Apolloweg op industrieterrein de Hemrik in Leeuwarden. In plaats daarvan blijven de drie bunkers vol knalvuurwerk uit de tweede categorie gesloten.

,,We kunnen nu niets anders dan wachten tot de overheid met een regeling komt. Misschien dat we de partijen volgend jaar kunnen verkopen, maar daar zetten veel vuurwerkhandelaren, inclusief mezelf, wel hun vraagtekens bij. Je weet niet wat het kabinet volgend jaar besluit.”

Toch zijn niet alle voorbereidingen voor niets. De loods staat momenteel vol met vuurwerk uit de eerste categorie. Dat is fop- en schertsvuurwerk dat het hele jaar verkocht en gebruikt mag worden. ,,Een hoop mensen denken dan aan trektouwtjes, sterretjes en knalerwten, maar er zitten ook fonteinen bij waarmee je tijdens de jaarwisseling een leuke show kan maken. Dat willen we de mensen ook graag laten zien.”

Daarnaast staat in de verkooploods ook veel vuurwerk dat dit jaar niet verkocht mag worden. Het kopen van vuurwerk is volgens Pieksma voor veel mensen immers een jaarlijks uitje. ,,Je wilt de mensen ook een beleving geven en laten zien wat voor producten er op de markt zijn. We zullen de mensen dit jaar alleen heel vaak nee moeten verkopen.”

De belangrijkste reden voor het vuurwerkverbod is extra druk op de door corona al zwaar belaste zorg en handhavers van de openbare orde te voorkomen. Pieksma kan daar wel begrip voor opbrengen, maar vraagt zich af of een verbod op legaal vuurwerk het gewenste effect heeft. ,,Je ziet nu al dat de vuurwerkliefhebber dit niet accepteert. De vuurwerkverkooppunten in de buurlanden Duitsland en België hebben het nog nooit zo druk gehad.”

Ook denkt de vuurwerkverkoper dat het verbod het bezit van illegaal vuurwerk stimuleert. ,,Mensen beginnen nu zelf vuurwerk te importeren uit landen waar de regels en keuringen op een veel lager niveau liggen. We zullen de cijfers moeten afwachten, maar ik vrees dat dit verbod een averechts effect heeft.” Ondanks het verkoopverbod is de vuurwerkboulevard op de Hemrik drie keer zo groot als vorig jaar. Daardoor kunnen volgens Pieksma de coronaregels makkelijk worden opgevolgd. Dinsdag gaan de de deuren van de vuurwerkloods voor het eerst open.

,,We hebben eigenlijk nog geen idee of het druk zal worden, maar ik verwacht dat de liefhebbers toch wel langs zullen komen. Het is ons in ieder geval gelukt om in Leeuwarden de grootste vuurwerkboulevard van Europa te openen die zich richt op klein vuurwerk als sterretjes en fonteinen.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Instagram