Een 'uitgestorven' vis maakt zijn rentree in Friesland en verwoestende brand in een boerderij in Nij Beets. Dit gebeurde er in juli 2022

Beeld: LC

Beeld: LC

Een politieagent schoot op de trekker van Jouke Hospes uit Akkrum, drinkfles Air Up steeg in populariteit en de Tall Ships Races vonden plaats in Harlingen. Dat en meer in ons maandoverzicht van juli 2022.

5 juli: De politie schoot gericht op actievoerders bij de oprit naar de snelweg A32 in Heerenveen. Een agent schoot op de trekker van Jouke Hospes uit Akkrum. Hij werd bijna geraakt door een kogel. Jouke (16) werd op een haar na gemist. ,,Wêrom sjitte se net op in bân?”, vroeg zijn moeder zich af. De agent die schoot was er kapot van. ,,Het gaat slecht met hem”, zei de hoofdcommissaris van de Regionale Politie Eenheid Noord-Nederland destijds.

9 juli: Anna Span uit Heerenveen doet haar verhaal. Ze is opgelicht door een man die ze kende via datingssite Tinder. ,,Ik voel mezelf echt ontiegelijk dom. Ik had niet gedacht dat ik iemand was die hierin zou trappen.” Anna maakte in totaal 14.000 euro naar de man over, in de veronderstelling dat hij haar terug zou betalen. Maar dat gebeurde niet. ,,En het begon zo leuk.”

9 juli: Een 50-jarige man uit Leeuwarden werd doodgeschoten in de Haddingestraat in het centrum van Groningen. De man maakte deel uit van een groep mannen die de 24-jarige schutter, een man uit Groningen, op straat achtervolgde.

10 juli: Gedeputeerde Avine Fokkens maakte de nieuwe busdienstregeling van Arriva en de provincie Fryslân bekend. Een hard gelag voor tientallen dorpen in de provincie. Het betekende dat dorpen, veelal in de avonduren en de weekenden, vaste verbindingen met grote kernen, treinstations en andere voorzieningen verliezen.

11 juli: Een ‘uitgestorven’ vis maakt zijn rentree in Friesland. Met tromgeroffel - in dit geval letterlijk - maakte de kwabaal zijn rentree in de Friese natuur. De in deze provincie uitgestorven gewaande vis blijkt nog voor te komen in de Libbe Gabriëlsplas bij Ureterp.

12 juli: Een nieuwe soort drinkfles is erg populair onder jeugd: de Air Up. De drinkfles bedacht in Duitsland waar het door een ringvormige ‘geurpod’ net lijkt alsof je water met een smaakje drinkt. Ouders wordt gesmeekt of de kinderen de drinkfles mogen hebben. ,,Ik seach it op reklames en ek op skoalle en it wurke by har, dat ik woe it ek probearje”, zei Hidde uit Hommerts destijds.

14 juli: Een vloot van veertig tallships voer halverwege juli de haven van Harlingen binnen voor de Tall Ships Races. Veel mensen kwamen kijken naar de intocht van de schepen. Verslaggever Melle Veltman voer mee met een van de tallships. 17 juli verlieten de schepen Harlingen weer. Ook de sail out trok veel publiek.

17 juli: Een verwoestende brand in een boerderij in Nij Beets. Bewoners konden op tijd de woning verlaten en alle dieren werden in veiligheid gebracht. Nadat zijn woonboerderij werd verwoest, kreeg Bauke Roel Ruisendaal niet alleen veel hulp aangeboden, hij betrapte ook rovers met metaaldetectoren tussen het puin.

18 juli: Stefan van der Pal voltooit zijn elfstedentriatlon. Na 200 kilometer zwemmen, 235 kilometer fietsen en 200 kilometer hardlopen kwam hij binnen bij het Westcord-hotel in Leeuwarden. Het was zwaar, maar toch kwam Van der Pal hardlopend bij de finish. Het publiek was hem tot grote steun tijdens het laatste deel van zijn Elfstedentriatlon.

20 juli: De Friese Ballonfeesten begonnen. Vier dagen lang, een dag kon het niet doorgaan vanwege slechte weersomstandigheden, stegen er dagelijks zo’n veertig heteluchtballonnen op. Een telefooncel, hamburger en een motor, het aanbod was gevarieerd. Er kwamen in totaal ongeveer 36.000 bezoekers af op het evenement.