Een onlogische gast in natuurgebied Nijetrijne: de flamingo

Het viertal flamingo's bij Nijetrijne. FOTO CAMJO MEDIA / ROBERT JAN BOONSTRA

Onverwacht bezoek dit pinksterweekend in de Friese veenpolder Rottige Meente bij Nijetrijne. Hier streek een viertal flamingo's neer.

Boswachter van het gebied Roel Vriesema heeft ze gespot. ,,Mar dan op Bonaire'', grapt hij. ,,Ik fyn it hiel frjemd, it binne echte steltrinners. Dy sjogge je hjir oars nea.'' Toen Vriesema dinsdagochtend ging kijken aan de Lindedijk waren ze er niet (meer).

Vriesema vroeg zich af of het geen ooievaars waren. Maar nee, de vogels op de foto zijn toch overduidelijk echte roze flamingo's. Na het bekijken van onderstaande video van hobbyfotograaf Lucy Bos is ook de boswachter overtuigd, of in elk geval minder sceptisch over het bezoek.

 

,,Se binne echt oan it swimmen, dus net fan keunststof'', zegt Vriesema. Die een tijdje terug al opgetrommeld was voor opblaasflamingo's. ,,Wy krije ek wolris meldingen fan minsken dat se bygelyks in bever sjoen ha. Mar dat wie dan gewoan in grutte muskusrôt. Minsken helje harren wat yn de holle'', besluit Vriesema.

'Het was heel onwerkelijk'

Onlogische gast

Het is een wat onlogische gast, zo midden in het broedseizoen dat voor flamingo's de periode april-augustus is. ,,Meastal sykje se dan in waarm plakje op'', vertelt de boswachter. De habitat van de flamingo is op het strand, het wad en bij meren. Wat dat betreft is het meer bij de Lindedijk wel een logisch verblijf voor het viertal. ,,Se passe dêr wol'', legt Vriesema uit. ,,Tweintich jier lyn is yn dit gebiet in 'plas-dras' oanlein spesjaal ynrjochte foar steltrinners as futen, skriezen en oare swaarmen trekfûgels.''

Flamingo's doen ons land wel vaker aan, maar meestal buiten het broedseizoen. Net over de grens bij de Achterhoek in het Duitse Zwilbrocker Venn zit ook een kleine populatie van de vogels. Lucy Bos uit Steggerda maakte maandag foto's van de flamingo's. ,,Het was heel onwerkelijk, de zon scheen mooi op ze'', zegt ze. ,,Waarschijnlijk zijn het twee paartjes van de Duitse kolonie, hoorde ik maandag bij het meer. Daar schijnen 30 paren Chileense flamingo's te zitten.''

Nieuws

Meest gelezen