Een ode aan Weidumer Hanso Idzerda, die 99 jaar geleden de eerste radio-uitzending verzorgde

Radiopionier Hanso Idzerda (‘Idz’) in zijn studio.

Hanso Idzerda schreef 99 jaar geleden historie met de eerste radio-uitzending. In zijn geboortedorp Weidum wordt aan een theatrale ode gewerkt.

Vanuit een sobere radiostudio in zijn huis in Den Haag verzorgde de in Weidum geboren ingenieur (1885-1944) op 6 november 1919, het was acht uur ’s avonds, om 20.00 uur de eerste radio-uitzending met de titel Soirée Musicale. Tot die tijd werd radio alleen gebruikt om met morse berichten via de ether te verzenden.

Middelpunt

De kranten stonden er bol van. Heel even was zijn geboorteplaats Weidum het middelpunt van de wereld. Idzerda zei er later over: ,,We hebben altijd gedacht dat er een grote toekomst is voor de radio.’’ In 2019 is deze technologische doorbraak een eeuw oud.

In Weidum, waar ‘Idz’ (zijn bijnaam) geboren werd, broeden regisseurs Wybo Smids en Tjerk Kooistra op een theatervoorstelling over Idzerda, een plan waar ze al jaren mee rondlopen. Ze werken toe naar een iepenloftspul eind volgend jaar. Smids: ,,We witte lykwols noch net oft we bûten of binnen spylje. In trochsichtige tinte soe moai wêze, dan ha we de romte.’’

Aandacht

De publieke omroep NPO en het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid besteden volgend jaar aandacht aan het radiojubileum. Het levensverhaal van Idzerda bevat volop drama. Zo ging de briljante ingenieur een keer failliet. In 1944 betrapte een Duitse patrouille hem toen hij brokstukken van een V2-raket verzamelde. Hij werd ter plaatse gefusilleerd.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland