Een menu van oorlogsbrood en eenheidsworst

Omdat er meteen na het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog een voedseltekort dreigt, besluit de Nederlandse regering in te grijpen. Voedsel gaat op de bon en zo veel mogelijk grond wordt ingenomen voor de verbouw van groenten. De bevolking hapt zich voort door eenheidsworst en ‘regeeringsbrood’.

Slager Jilt Zuidema maakt, omdat het 100 jaar geleden is dat de Eerste Wereldoorlog eindigde, speciaal voor de gelegenheid 15 kilo eenheidsworst. FOTO LC/ARODI BUITENWERF.

Slager Jilt Zuidema maakt, omdat het 100 jaar geleden is dat de Eerste Wereldoorlog eindigde, speciaal voor de gelegenheid 15 kilo eenheidsworst. FOTO LC/ARODI BUITENWERF.

Een tekort aan levensmiddelen, brandstoffen en kunstmest, een aardappeloproer in Amsterdam, voedsel op de bon en gaarkeukens. Naarmate de oorlog vordert, wordt de situatie in Nederland alsmaar nijpender. Er ontstaat een tekort aan alles.

Nieuws

menu